Od izvora do mora

Od izvora do mora

Projekt Od izvora do mora potiče i promoviše akcije čišćenja područja uz bosanskohoeregovačke vode – rijeke, jezera i obalu Jadranskog mora – od ambalažnog otpada te potiče na njegovo primjereno odlaganje i čuvanje vodnog bogatstva.

Coca-Cola od izvora do mora slika Coca-Cola od izvora do mora slika

Coca-Cola i u Bosni i Hercegovini pokreće projekat "Od izvora do mora", usmjeren na čuvanje i čišćenje područja uz bosanskohercegovačke vode – prirodne izvore, rijeke i jezera – ali ne zanemarujući ni kopnena područja. 

U okviru projekta potičemo i podržavamo akcije čišćenja obala od ambalažnog otpada te s nevladinim udruženjima i institucijama želimo podizati svijest građana o važnosti odgovornog odlaganja ambalaže i čuvanja životne sredine. 

Projekat u Bosni i Hercegovini realizujemo u saradnji sa lokalnim entuzijastama i nevladinim organizacijama - Eko centar iz Višegrada i UG Ruke iz Sarajeva. Obje organizacije su prepoznate kao značajne u oblasti očuvanja okoliša i provođenja konkretnih aktivnosti usmjerenih na unaprijeđenje zaštite okoliša. Tokom 2021. godine planirana je realizacija ukupno sedam akcija prikupljanja otpada širom BiH i to u: Višegradu, Rudom, Foči, Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Tomislavgradu. 

U misiji ostvarivanja cilja Svijet bez otpada, u Bosni i Hercegovini kao partneri projekta Od izvora do mora, pridružili su nam se:  Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog Kantona, Javna ustanova Vode Srpske, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, Opština Višegrad, Grad Bihać, Grad Tuzla, Općina Tomislavgrad, Opština Rudo, Opština Foča.

Partneri projekta su i kompanije Ekopak i Euro Beta, koje su zadužene za odvoz prikupljenog otpada. 

Ponosni smo i na naše kupce koji su odlučili biti dio tima ujedinjenog oko ideje projekta Od izvora do mora - Konzum BiH i Mercator BiH. 

Medijski partneri projekta su: RTRS, BHRT, FENA, Dnevni avaz, avaz.ba, Nezavisne novine, nezavisne.com, Euroblic, srpskainfo.com, Oslobođenje, oslobodjenje.ba, bljesak.info, frontal.ba. 

Očuvanje čiste životne sredine odgovornost je i zadatak svakog pojedinca u našem društvu. Prirodne ljepote moramo čuvati i učiniti sve da one ostanu čiste i zaštićene od neprimjerenog otpada. Čista i zdrava životna sredina jedan je od osnovnih preduslova za kvalitetan život. Otpad nije smeće, otpad je resurs i zato svako od nas - svakoga dana treba da vodi računa o svojim postupcima, o načinu na koji odlaže ambalažni otpad. 

Projekat Od izvora do mora dio je naših nastojanja da u saradnji s javnim i nevladinim sektorom, te lokalnim zajednicama, aktivno doprinesemo rješavanju problema zagađenja ambalažnim otpadom i čuvanju bosanskohercegovačkih voda – prirodnih izvora, rijeka i jezera – ali podjednako i kopnenih područja.

Pridružite nam se! Pokušajte da pravilno odlažete otpad koji bacate, ali nemojte dopustiti ni da otpad koji je već u našoj okolini tamo i ostane ugrožavajući tako okoliš – jedini koji imamo i koji je naš dom.