Naše obaveze

Naše obaveze

Više o našim obavezama

Cilj nam odgovorno postupati prema potrošačima te promovisati zdrav i aktivan način života.

The Coca‑Cola Company je 2013. godine javno preuzela četiri ključne obaveze, koje će čitav njen poslovni sistem, kojem pripada i Coca‑Cola HBC, nastojati ostvariti do 2020. godine.

Coca-Cola ice tea Coca-Cola ice tea

Na svim će tržištima u prodaji biti verzije s manje kalorija i bez kalorija.

Kako bismo potrošačima osigurali veći izbor proizvoda, u našoj ponudi su sve zastupljenije vrste s manje kalorija i bez kalorija. Već smo promijenili recepturu mnogih proizvoda, pa oni sada sadržavaju manje šećera i kalorija kao npr. Sprite, koji ima i do 30% manje kalorija.

Na prednjoj strani ambalaže svih proizvoda bit će jasno prikazane prehrambene vrijednosti, uključujući kalorijsku vrijednost.

Jasan i jednostavan prikaz kalorijske vrijednosti proizvoda potrošačima će osigurati informisanost pri donošenju odluke o kupovini te lakše upravljanje unosom kalorija u organizam. Ključni podaci o prehrambenim vrijednostima istaknuti su na prednjoj strani svake boce i limenke. Etikete sa smjernicama za preporučeni dnevni unos (GDA) na pregledan način pružaju podatke o tome koliko kalorija, šećera, masti, zasićenih masti i soli proizvod sadržava.

Coca-Cola nutrition Coca-Cola nutrition
sharing value sharing value

Pružanjem podrške projektima za promovisanje fizičke aktivnosti građane će se poticati na to da se više kreću.

U svih 28 država u kojima posluje, Coca‑Cola HBC pruža podršku projektima usmjerenim na sportske aktivnosti i fizičku kondiciju. Pritom sarađuje s javnim organizacijama, sportskim stručnjacima, nutricionistima i predstavnicima proizvođača pića. Želimo pomoći svim građanima, bez obzira na njihovu životnu dob, da dostignu svoj puni fizički potencijal.

Bit ćemo odgovorni u svojim marketinškim praksama i ni u kojoj državi svijeta nećemo se u oglasima obraćati djeci mlađoj od 12 godina

Pretilost je problem svjetskih razmjera. Vodimo brigu o tome da u svojim marketinškim i prodajnim aktivnostima pokažemo odgovornost prema budućnosti građana. To znači da nećemo kupovati oglasni prostor i objavljivati oglase direktno usmjerene prema publici koju u omjeru većem od 35% čine djeca.

Ta politika prije svega se odnosi na televiziju, radio i štampu, ali također i na internet i mobilno oglašavanje. Također se žestoko protivimo direktnim komercijalnim aktivnostima u osnovnim školama.

our commitments our commitments

Povezani sadržaji

Zdravlje

Promovišemo zdravlje i zdrave živorne navike jer smatramo da su te teme važne i za naše poslovanje i za zajednice u kojima poslujemo.

Smatramo da su zdravi i sigurni proizvodi ono na čemu se zasniva naš ekonomski, ekološki i društveni utjecaj, povjerenje zajednice i zadovoljstvo potrošača.

Proizvodi i sastojci

U cilju nam je tržištu ponuditi novitete, a to se odnosi, između ostalog, i na ponudu pića bez kalorija i smanjenje udjela šećera u našim proizvodima. Osim toga, promovišemo aktivne životne stilove i davanje jasnih podataka na proizvodima. To dokazuje sve veći broj projekata koji se odnose na zdravlje i fizičku dobrobit i direktno uključuju građane.

Obrazujući potrošače pomažemo im u donošenju informisanih odluka o tome koje su prehrambene namirnice i pića najprimjereniji s obzirom na njihove potrebe.

Naprimjer, 250 ml Coca-Cole ne sadržava više kalorija ili šećera od iste količine soka od narandže, a količina šećera manja je nego u 250 ml soka od jabuke. Građanima pomažemo u donošenju informisanih odluka pružajući im uvid u smjernice za preporučeni dnevni unos (nalaze se na proizvodima i pokazuju da 250 ml Coca-Cole sadržava 29% preporučenog unosa šećera za odraslu osobu). Osim toga, potrošači imaju mogućnost da odaberu piće s manje kalorija ili bez kalorija.

Slijedite poveznice u nastavku za više informacija o sastojcima naših proizvoda i načinu na koji pristupamo zdravlju građana.

Uravnoteženost, raznolikost i umjerenost ključne su za dobru prehranu i zdrave prehrambene navike. Stoga vjerujemo da sve namirnice i pića mogu biti zastupljeni u režimu promišljene, uravnotežene prehrane uz redovnu fizičku aktivnost.

Hidratacija

Unos odgovarajuće količine tekućine ključan je za našu fizičku i mentalnu dobrobit.

Voda u prosjeku čini 60–65% naše ukupne tjelesne težine. Čak i bez vježbe naše tijelo izgubi 2–3 litra vode tokom jednog dana. Ako je ne nadomjestimo, može doći do dehidratacije, koja nerijetko prouzrokuje glavobolje, umor, slabu koncentraciju i manjak energije.

Hidratacija je posebno važna prije i nakon vježbe te pri visokim temperaturama zraka. Također je važno unijeti tekućinu u tijelo prije nego što ožednimo jer žeđ je znak da je dehidratacija već nastupila.

Sva bezalkoholna pića omogućuju nam hidrataciju. Voda ima važnu ulogu u regulisanju tjelesnih funkcija. Potiče kretanje hormona, hranjivih tvari i kisika te tako reguliše tjelesnu temperaturu i učestvuje u izbacivanju otpadnih tvari i toksina.

Istraživanja pokazuju da ćemo u tijelo unositi više tekućine što više raznovrsnih pića konzumiramo. Time tijelu garantujemo optimalnu hidrataciju.

Promovisanje aktivnih životnih stilova

Preuzeli smo vodeću ulogu u promovisanju zdravijih, održivijih načina življenja među potrošačima i brinemo se o tome da naši proizvodi imaju svoje mjesto u zdravom, aktivnom načinu života, koji podrazumijeva promišljenu i uravnoteženu prehranu i redovnu fizičku aktivnost.

Usto potičemo i naše zaposlenike da vode zdrav i aktivan život. To ne ostaje samo na riječima. Radnicima osiguravamo članstvo u centrima za vježbu, redovne sistematske preglede i mogućnost učestvovanja u različitim aktivnostima u čijem su centru sport i zdrav život, bez obzira na to je li riječ o projektima kompanije ili drugih organizatora. Preuzeli smo vodeću ulogu u promovisanju zdravijih, održivijih načina življenja među potrošačima i brinemo se o tome da naši proizvodi imaju svoje mjesto u zdravom, aktivnom načinu života koji podrazumijeva promišljenu i uravnoteženu prehranu i redovnu fizičku aktivnost.

Preuzeli smo niz obaveza koje podrazumijevaju podršku građanima u svim krajevima svijeta u postizanju zdravog, uravnoteženog načina života. The Coca‑Cola Company je 2013. godine izdala javno saopćenje o svojim ciljevima, a sve članice Coca-Colinog sistema predano rade na tome da svi ciljevi budu ostvareni do 2020. godine.

Povezani sadržaji i materijali

The Coca‑Cola Company: ciljevi u pogledu održivog poslovanja za 2020. godinu

Promovisanje zdravije prehrane pomoću napredne sheme označavanja proizvoda bojama

Saopćenje za javnost: Coca‑Cola objavila svoje globalne obaveze u borbi protiv pretilosti

The Coca‑Cola Company: naša obaveza prema transparentnosti podataka i šta ćemo preduzimati u vezi s tim pitanjem

Internetske stranice s podacima o Coca-Colinim proizvodima

Koji su sastojci Coca-Cole? Kratki pregled sastojaka naših proizvoda (PDF, 260 kb)

Institut za istraživanja utjecaja napitaka na zdravlje i fizičku dobrobit (Beverage Institute for Health and Wellness)

Evropski institut za istraživanja povezana s unosom tekućine u organizam (European Hydration Institute)

Podaci o prehrambenim vrijednostima

Smatramo da prehrambene vrijednosti proizvoda moraju biti jasno prikazane na prednjoj strani ambalaže svih proizvoda.

Uravnoteženost i umjerenost ključne su za zdravu prehranu. Cilj nam je građanima pružiti sve potrebne podatke kako bi mogli odabrati proizvod koji odgovara aktivnom i zdravom načinu života.

Kao rezultat obaveze koju su proizvođači pića na vlastitu inicijativu preuzeli 2007. godine, na svim našim proizvodima na evropskom tržištu istaknute su smjernice za preporučeni dnevni unos (GDA), zahvaljujući kojima potrošači znaju udjel svakoga pojedinog proizvoda u preporučenom dnevnom unosu energije (kalorija) i šećera.

U 2009. bili smo prvi proizvođač pića koji je na prednjoj strani svojih proizvoda otisnuo podatke o energetskim vrijednostima (izražene u kalorijama i kilokalorijama, odnosno kilodžulima). Obavezali smo se da to učinimo za gotovo sve proizvode do kraja 2011. godine. U 2012. bili smo jedna od 12 kompanija koje su potpisale novu Uredbu Evropskog parlamenta i Vijeća o informisanju potrošača o hrani te se dobrovoljno obavezali da ćemo na proizvodima istaknuti smjernice za preporučeni dnevni unos.

Podaci o prehrambenim vrijednostima pomažu potrošačima u donošenju odluka o proizvodima koji odgovaraju njihovim potrebama. Na prednjoj strani svih naših proizvoda prikazani su podaci o kalorijskoj vrijednosti i količini šećera, masti, zasićenih masti i soli, i to kao apsolutne vrijednosti te kao procent preporučenog dnevnog unosa. Navedena je vrijednost koju sadržava jedna porcija te njen udjel u zdravoj prehrani. Taj podatak potrošačima pruža uvid u to koliko energije (kalorija) i šećera unose u organizam nekim pićem u odnosu na preporučeni dnevni unos. Na taj način mogu lakše nadzirati tjelesnu težinu.

Osim toga, proizvodi s manje kalorija i oni bez kalorija na poseban su način označeni na svojoj prednjoj strani kako bi ih potrošači lakše prepoznali.

Naš partner The Coca‑Cola Company također se obavezao da će potrošačima davati precizne, relevantne i razumljive podatke o prehrambenim vrijednostima proizvoda koje proizvodimo i distribuiramo.

U martu 2017. godine The Coca‑Cola Company se s još šest vodećih proizvođača hrane i pića zauzela za uvođenje standardiziranog načina označavanja prehrambene vrijednosti pomoću različitih boja, kao što se to radi u Velikoj Britaniji i Irskoj, te je u potpunosti u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije. Ta inicijativa je revolucionarni pomak u nastojanju da se na nivou prehrambene industrije postigne dogovor o načinu označavanja proizvoda. Osim toga, ona odražava i naš cilj da zadovoljimo želje potrošača te našu obavezu promovisanja zdravije prehrane i uravnoteženog načina života.

Povezani sadržaji

Promovisanje zdravije prehrane pomoću napredne sheme označavanja proizvoda bojama

Podaci o Coca-Colinim proizvodima

Odgovorne marketinške prakse

Provodimo odgovorne marketinške prakse na svim svojim tržištima, u svim medijima i za sve proizvode, posebno kada je riječ o oglašavanju usmjerenom na djecu.

Coca-Coca‑Cola HBC u marketingu polazi od onoga što je najbolje za zajednicu. Smatramo da je odgovornost u provođenju marketinških praksi ključna za naš ekonomski, ekološki i društveni utjecaj. Zahvaljujući tome, jača povjerenje zajednice, a potrošači dobivaju proizvode koji odgovaraju njihovim potrebama.

U svojim marketinškim praksama u potpunosti se pridržavamo zakona koji se odnose na marketinšku komunikaciju, svih normi koje su na snazi i usvojenih kodeksa. To se odnosi na oglašavanje, promocije i sponzorstva.

Ulažemo mnogo truda u odgovoran marketing i promovisanje zdravog i aktivnog načina života.

Poštivanje prava roditelja i staratelja polazište je naše marketinške politike. Poštujemo pravo roditelja i staratelja da odaberu najprimjereniji proizvod za svoju djecu, što dokazuje činjenica da se u oglašavanju ne obraćamo direktno djeci mlađoj od 12 godina, a isto zahtijevamo i od svojih dobavljača.

U okviru svojih obaveza u provođenju odgovornih marketinških praksi učestvujemo u sastavljanju kodeksa za industriju hrane i pića, poput, naprimjer, obaveza Evropskog udruženja proizvođača bezalkoholnih pića (UNESDA). 

S ciljem što jasnijeg i odgovornijeg poslovanja nezavisnim istraživanjima i evaluacijama pratimo i preispitujemo vlastite rezultate. Rezultati potvrđuju da se u najvećoj mogućoj mjeri pridržavamo svojih obaveza (90–100%) Postigli smo mnoge opipljive rezultate, koji nas potiču da ustrajemo u svojim nastojanjima.

Povezani sadržaji

Inicijativa EU Pledge o oglašavanju prema djeci

Evropsko udruženje proizvođača bezalkoholnih pića

Evropsko udruženje proizvođača bezalkoholnih pića – video: Odgovornost prema djeci

The Coca‑Cola Company: ciljevi u pogledu održivog poslovanja za 2020. godinu