Naše promjene izvan bočice

 • Mini pack Mini pack
  Mana pakovanja za nadzor nad unosom šećera 

  Znamo da je ono što se nalazi unutar flaše samo polovina priče. Moramo ići i dalje kako bismo stvorili pravu razliku, stoga na tržište uvodimo i manja praktičnija pakovanja, što također olakšava nadzor nad unosom šećera. Danas je oko 40% naših gaziranih brendova dostupno u manjim pakovanjima, od 250 ml ili manje, u 140 država širom svijeta.

  Poslovna i prodajna strategija podupirat će i mala pakovanja naših proizvoda. Tako na tržištu već imamo Coca-Colu Original Taste, Coca-Colu Zero te Fantu i Sprite u limenkama od 0,25 l. Biljni napici AdeZ s kombinacijom voćnih sokova također su dostupni u pakovanju od 0,25 l, kao i Cappy voćni sokovi koji su dostupni u pakovanju od 0,2 l.

 • Public Public
  Javno prikazujemo sastav svojih proizvoda 

  Potrošači širom svijeta rekli su nam da žele jasne i dostupne podatke o tome što piju, pa na svojim proizvodima ističemo vidljive podatke o sastojcima i kalorijama da bi potrošači mogli donositi utemeljene odluke. Bili smo prva kompanija u industriji hrane i pića u svijetu koja se dobrovoljno obavezala na vidljivo isticanje kalorija na svojim proizvodima i toga se dosljedno pridržavamo. Iznimno, kad nije moguće vidljivo istaknuti kalorije i sastojke, podaci su dostupni na našim internetskim stranicama. 

  GDA

  CAL

  Coca-Cola je dobrovoljno započela označavati hranjive vrijednosti proizvoda (tzv. GDA) još 2007. te sad aktivno uvodi inicijativu Evolved Nutrition Labeling, koja predviđa jasno i pregledno označavanje sastojaka pomoću boja na način usklađen na nivou cjelokupne Evropske unije. 

  Coca-Cola je bila prvi proizvođač napitaka koji je uveo vidljivo označavanje kalorijskih vrijednosti na svojim proizvodima na svjetskom nivou. 

   

 • resp-mkt resp-mkt
  Oglašavanje proizvoda ne usmjeravamo prema djeci  mlađoj od 12 godina 

  Ustrajno slijedimo svoju dugogodišnju politiku da oglasne aktivnosti ne usmjeravamo prema djeci mlađoj od 12 godina bilo gdje u svijetu. Ne možemo nadzirati sve što svako dijete vidi, ali možemo i hoćemo aktivno poticati industriju na odgovorno oglašavanje.

  Ne oglašavamo u medijima i u okviru medijskih sadržaja kojima više od 35% publike čine djeca mlađa od 12 godina. Aktivno i potpuno otvoreno učestvujemo u revizijama vanjskih organizacija koje prate naše oglašavanje. Vjerujemo da učionice i škole nisu mjesto za komercijalne aktivnosti te svoje proizvode ne nudimo u osnovnim i srednjim školama, a svoje dobavljače koji posluju u školama potičemo da se pridržavaju tih smjernica. Ako roditelji, staratelji ili školske vlasti to izričito zatraže, nastojat ćemo ispuniti njihove zahtjeve širokim izborom napitaka, uključujući vodu, sokove i ostale proizvode u prvotnim verzijama i verzijama s niskim brojem kalorija ili bez njih. 

  Coca-Cola se još 2006. pridružila inicijativi Evropske unije i dobrovoljnom obavezivanju da svoje proizvode neće oglašavati djeci mlađoj od 12 godina