Operativni poslovi

Operativni poslovi

Operativni poslovi zauzimaju centralno mjesto u našem poslovanju. Ključni su za smanjenje utjecaja na okoliš te održivost unutar cijelog lanca vrijednosti.

Uzmemo li u obzir sve države u kojima poslujemo, na godišnjem nivou proizvedemo i distribuiramo više od 2 milijarde jediničnih pakovanja (engl. unit cases). Područje operativnih poslova, koje obuhvata nabavku, planiranje, proizvodnju, tehničko održavanje i održivo poslovanje, ključno je za odgovorno upravljanje poslovnim procesima. To nam garantuje smanjenje utjecaja na okoliš u svim poslovnim procesima te pridržavanje načela održivosti unutar cijelog lanca vrijednosti, od nabavke sirovina, preko proizvodnje gotovih proizvoda pa sve do njihove distribucije našim kupcima.

Svoj uspjeh možemo zahvaliti stručnosti naših radnika, potpunoj usmjerenosti na kvalitet te stalnim ulaganjima u napredne tehnologije.

is-marcel-martin-gm-ire02 is-marcel-martin-gm-ire02

"Naša je misija imati najefikasniju organizaciju u području operativnih poslova u okvirima naše industrije, prije svega u pogledu saradnje s kupcima i cjenovne efikasnosti. Da bismo to ostvarili, usmjerili smo pažnju na uključenost radnika, postizanje vrhunskih rezultata u području održivog poslovanja, smanjenje troškova, postavljanje standarda u odnosima s kupcima i odgovaranju na njihove potrebe."

Marcel Martin, direktor Odjela za operativne poslove Coca-Cole HBC

Najviši standardi u pogledu kvaliteta

U svom poslovanju razvijamo kulturu u kojoj je kvalitet osnovna jedinica za vrijednost u svakom poslovnom procesu. Više puta smo istaknuli da ne ostavljamo nimalo prostora za odstupanje od standarda te smo uveli mehanizam stalnog praćenja starosti proizvoda i time otišli korak dalje u brizi o kvalitetu i sigurnosti proizvoda.

Isto očekujemo i od svojih dobavljača. Coca‑Cola HBC od svojih direktnih dobavljača zahtijeva sljedeće certifikate: ISO 9001 (kvalitet), ISO 14001 (zaštita okoliša) i OHSAS 18001 (zdravlje i zaštita na radu). Dobavljači sastojaka i ambalažnih materijala moraju imati certifikat FSSC 22000 za sigurnost hrane, koji je priznala Globalna inicijativa za sigurnost hrane (GFSI).

Kvalitet i sigurnost proizvoda ostaju na vrhu liste prioriteta. Cilj nam je ispuniti očekivanja naših kupaca i potrošača te pritom zadržati cjenovno vodstvo.

Provodimo rigorozne postupke kako bi odstupanja u pogledu kvaliteta bila svedena na minimum. Ukoliko, međutim, dođe do odstupanja, imamo jasno definisane mehanizme i sisteme pomoću kojih možemo brzo i efikasno djelovati i osigurati povjerenje kupaca i potrošača u naše proizvode.

Ulaganje u napredne tehnologije radi optimizacije infrastrukture

Coca‑Cola HBC obuhvata veliki broj tržišta, od okruga Kerry na zapadu Irske do obale Tihog okeana na istoku Rusije te od arktičkog kruga na sjeveru do Nigerije na jugu. Iako nam teritorija na kojoj poslujemo pruža mnogo mogućnosti, ona također zahtijeva stalan trud za optimizaciju naše operativne infrastrukture.

Cilj nam je imati jedinstven distributivni lanac za snabdijevanje svih tržišta uz optimalne troškove i mogućnost brzog uvođenja inovativnih tehnologija.

Ulažemo u napredne tehnologije radi optimizacije infrastrukture, a cilj nam je i proširiti kapacitete naših punionica kako bi bile efikasne u snabdijevanju lokalnog tržišta ili nekoliko susjednih tržišta. Kod optimizacija toga tipa uzima se u obzir čitav lanac snabdijevanja Coca-Cole Hellenic, od broja punionica te broja i vrste proizvodnih linija pa sve do broja distributivnih centara i skladišta.