Coca-Cola u Bosni i Hercegovini

Coca-Colu HBC B-H čine upravni proizvodno-distributivni centar u Hadžićima kod Sarajeva, prodajno-distributivni centri u Tuzli, Mostaru-Ljubuškom i Banjoj Luci- Laktašima te prodajno-distributivni ured u Bihaću. 

Distribuciju svojih proizvoda u BiH započela je 1969. godine, a punionica je s radom započela 1975. godine. Coca-Cola daje znatan doprinos ekonomiji i društvu Bosne i Hercegovine kroz saradnju sa 655 lokalnih dobavljača i 14.110 kupaca. Osim vlastite proizvodnje i distribucije, Coca-Cola indirektno podržava i ekonomsku aktivnost kroz svoj lanac vrijednosti, u kojem učestvuju direktni dobavljači i trgovinski partneri te njihovi dobavljači. U ekonomiji Bosne i Hercegovine Coca-Cola direktno stvara 29 miliona KM dodatne vrijednosti, a indirektno još 126 miliona KM. 

CC-in-BIH2 CC-in-BIH2

Coca-Cola svojim poslovanjem nastoji osigurati dodatnu polugu razvoju zajednice u kojoj posluje. Kroz društveno odgovorne projekte u zajednicu u Bosni i Hercegovini u periodu između 2015. i 2017. godine ulaganja su iznosila 379.000 KM. Doprinosimo rješavanju važnih problema kao što je visoka stopa nezaposlenosti mladih od 67,61% projektom Coca-Colina podrška mladima, koji doprinosi dodatnom razvoju njihovih znanja i vještina te projektom Čist Vrbas, kojim želimo pridonijeti očuvanju vodenih bogatstava i smanjenju zagađenja okoliša ambalažnim otpadom. 

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini direktno zapošljava 274 radnika, a ukupno podržava 4.000 radnih mjesta u svom lancu vrijednosti, što je 0,5% od ukupnog broja radnih mjesta u ekonomiji cijele Bosne i Hercegovine. 

 

Ukupna vrijednost direktnog i indirektnog utjecaja Coca-Cole u obliku plaća, poreza i dobiti u 2016. iznosila je 155 miliona KM, što je 0,5 % ukupnog iznosa BDP-a Bosne i Hercegovine. 

 

Svaka konvertibilna marka dodatne vrijednosti koju stvara Coca-Cola podržava stvaranje još 4 KM dodatne vrijednosti u bosanskohercegovačkoj ekonomiji. 

 

U periodu od pet godina Coca-Cola je smanjila potrošnju vode za 46%, potrošnju energije za 11%, dok se procent recikliranog otpada povećao za 93% u odnosu na rezultat ostvaren u 2012. godini.