Proizvodnja

Proizvodnja

Coca‑Cola HBC poštuje i promoviše načela održivosti u svojim proizvodnim pogonima i skladištima te, kad god je to moguće, uvodi inovativne procese i rješenja.

Posvećeni smo održivom razvoju poslovanja i zaštiti okoliša. To znači da poštujemo i promovišemo načela održivosti u proizvodnim pogonima i skladištima te tragamo za inovativnim procesima i rješenjima za sve naše proizvode i poslovne procese.

production line production line

Inovacije u snabdijevanju čistom energijom iz obnovljivih izvora

Od 2010. godine neprekidno smanjujemo emisiju ugljika i potrošnju vode po litru proizvedenog bezalkoholnog pića. Cilj nam je i dalje smanjivati emisiju ugljika i istražiti sve tehnologije za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

  • Uložili smo više od 2 miliona eura u širenje punionice vode u mjestu Bankia u Bugarskoj te optimizaciju proizvodnih procesa. Zahvaljujući tome i pomoću još nekoliko povezanih projekata, smanjili smo potrošnju vode za 12,5%, a potrošnja energije manja je za 5,7%.

  • Sklopili smo ugovor s kompanijom ContourGlobal za osam kogeneracijskih postrojenja, koja su već u funkciji. S njima smo optimizirali potrošnju toplinske, rashladne i električne energije u punionicama Ploesti (Rumunija), Nogara (Italija), Ikeja (Nigerija), Oricola (Italija), Radzymin (Poljska), Kijev (Ukrajina), Knockmore Hill (Irska) i Benin (Nigerija).

  • Kompanija EnerG osigurala nam je još dvije jedinice, a u toku je njihova ugradnja u punionicama Temišvar (Rumunija) i Marcianise (Italija).
  • Razvili smo i kogeneracijska rješenja za punionice Port Hartcourt i Owerri u Nigeriji , a pokrenut je i postupak kojim će se slično rješenje uvesti i u punionicu Asejire.

  • U punionicama Oricola, Nogara i Marcianise u Italiji uveli smo fotonaponski sistem i koristimo sunčevu energiju. Do 2020. godine planiramo uvesti istovrsne sisteme u još sedam punionica.

  • S ciljem uštede energije u 2015. smo u punionici Radzymin (Poljska) optimizirali rashladni sistem, u punionici Dorna (Rumunija) optimizirali smo proces oblikovanja PET ambalaže, a u punionici Nogara (Italija) distribuciju električne energije.

  • Gdje je to moguće, za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koristimo se lokalnim kapacitetima. Naprimjer, u Austriji kupujemo energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora.

  • U planiranju distribucije cilj nam je također bio smanjiti emisiju ugljika.

Tehnologije u proizvodnji prirodne mineralne vode

Fokusirani smo na razvoj rješenja kojima ćemo osigurati veću efikasnost u pročišćavanju i sterilizaciji sistema za preradu vode te time spriječiti moguće probleme u vezi s kvalitetom.

Među inovacijama spomenimo novu tehnologiju za čišćenje cijevi (engl. pigging) koja omogućuje istovremeno mehaničko i hemijsko čišćenje cjevovoda. Osim toga, isprobavamo i nova sredstva za dezinfekciju i to ne samo u laboratorijima nego i u proizvodnji, a ispitujemo i kognitivne alate koji bi nam mogli biti od koristi za analizu uzroka u slučaju odstupanja u pogledu kvaliteta proizvoda.