News

PROJECT FROM SOURCE  TO THE SEA COMPLETED, MORE THAN FIVE TONS OF WASTE COLLECTED DURING SEVEN CLEANING ACTIONS THROUGHOUT BIH

Coca-Cola gathered citizens from all over Bosnia and Herzegovina in the mission for a world without waste

Od izvora do mora_Sarajevo Od izvora do mora_Sarajevo

Coca-Cola’s Project  From source  to the sea, after successfully implemented waste collection actions in seven local communities throughout Bosnia and Herzegovina, it was completed today in Sarajevo. More than 500 volunteers participated in the actions during the past two months. The event that officially marked the end of the project was attended by representatives of institutions and organizations that supported the project, as well as representatives of the media and citizens of Sarajevo who joined the last cleaning action.

Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i odživost, Coca-Cole HBC Adria

I am glad to see so many young people at the action in Sarajevo today, because at the end of the day, everything we do, we do for you, and the cleaner city remains for you. Special thanks to our partners from Konzum and Mercator who are with us today. I also thank and greet the institutions that supported the project, and of course the mayor Mrs. Benjamina Karić, whom we are glad to see and with whom we hope to have the opportunity to cooperate in 2022, when we plan to continue the project even stronger and in an even larger volume. Happy cleaning everyone and thanks so much for coming.

Bruno Jelić DIRECTOR OF CORPORATE AFFAIRS AND SUSTAINABILITY, COCA-COLE HBC ADRIA

More than a hundred participants, high school students as well as students, as well as other volunteers, gathered in Hastahana Park, and despite the cold Sarajevo morning, started a cleaning action in four routes - towards the railway station, Vilsonovo and through the center to the park near the Second Gymnasium.

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva

Zahvaljujem se kompaniji Coca-Cola što iznova svake godine oduševljava građane i građanke naše domovine svojim društveno – odgovornim akcijama. Hvala vam što nas podstičete da budemo bolji i odgovorniji prema svojoj okolini i nadam se da će projekat Od izvora do mora biti samo jedan u nizu projekata koje ćemo zajedno realizirati. Grad Sarajevo će vam uvijek u ovakvim projekatima davati bezrezervnu podršku, a posebno smo zahvalni što dajete priliku našim mladim ljudima da pokažu koliko zapravo oni imaju emocije, empatije ali i znanja da se trebaju posvetiti i voditi računa o ovako važnim temama. Pozvala bih i sve druge kompanije u Bosni i Hercegovini da slijede primjer kompanije Coca-Cola, da se bave temama koje pokazuju društvenu aktivnost i društvenu odgovornost. Svi mi ovdje zajedno dijelimo naše prilike, dijelimo mjesto na kojem radimo, živimo, dišemo isti zrak, a tema kojom se ovaj projekat bavi – odgovorno upravljanje otpadom je jedna od možda najvažnijih tema današnjice. Onoliko koliko se mi posvetimo važnim ekološkim pitanjima, toliko će nama naša okolina vratiti. Svima nam je u interesu da vrijedno radimo na projektima poput ovoga. Želim vam sretan i uspješan dan i zahvaljujem se svima koji su dali svoj doprinos da danas budemo ovako ponosni.

Benjamina Karić gadonačelnica Sarajeva

Projekat Od izvora do mora je počeo u Hrvatskoj 2018. godine, a od ove godine se prvi put realizovao i u Bosni i Hercegovini i to u saradnji sa lokalnim NVO – Eko centar iz Višegrada i UG Ruke iz Sarajeva. Aktivnosti projekta su fokusirane na akcije čišćenja, naročito područja uz vode — rijeke i jezera od ambalažnog otpada, ali ne zanemarujući kopneni dio, kako bi podstakle građane na primjereno odlaganje i razdvajanje otpada a posebno na čuvanje vodnog bogatstva. Akcije prikupljanja otpada realizovane su u Višegradu, Foči, Rudom, Bihaću, Tomislavgradu, Tuzli i posljednja u Sarajevu.

”Iznimno zadovoljstvo predstavlja nam saradnja sa kompanijom Coca-Cola, tokom koje smo imali mogućnost da kroz projekat Od izvora do mora zajedno doprinesemo čistijoj, zdravijoj sredini u našim gradovima, ali i da zajedno koračamo prema onom našem cilju da pokrenemo i probudimo ekološku osviještenost kod naših sugrađana. Let's do it ovakve akcije čišćenja provodi već punih 10 godina i do sada smo prikupili više od 15 hiljada tona otpada. Radujemo se što ćemo ovim projekatom taj broj povećati, a otpad odložiti na pravi način. Zahvalila bih se kompaniji Coca-Cola što su poseban akcenat stavili na odvojeno prikupljanje otpada, jer nam to donosi snažnu poruku da nije sav otpad smeće nego se može i mora ponovo iskoristiti i reciklirati. Koristim priliku da se zahvalim svim učesnicima koji su danas izdvojili svoje vrijeme i pridružili nam se na ovoj akciji. Za kraj šaljemo poruku da je Svijet bez otpada moguć, a naš grad u tom svijetu je još ljepši,” poručila je u ime UG Ruke / inicijative Let's do it Nejra Šehić.

Od izvora do mora_Sarajevo akcija Od izvora do mora_Sarajevo akcija

Projekat Od izvora do mora u Bosni i Hercegovini realizovan je u saradnji sa lokalnim NVO – Eko centar iz Višegrada i UG Ruke iz Sarajeva a realizaciju projekta su podržali i: Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog Kantona, Javna ustanova Vode Srpske, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, Opština Višegrad, Grad Bihać, Grad Tuzla, Općina Tomislavgrad, Opština Rudo, Opština Foča, Općina Centar Sarajevo i Grad Sarajevo. Partneri projekta su i kompanije Ekopak i Euro Beta, koje su zadužene za organizaciju odvoza prikupljenog otpada. Pored partnerskih nevladinih organizacija i kompanija za odvojeno prikuplljanje i recikliranje otpada, partneri projekta su kompanije Konzum BiH i Mercator BiH.