Zajednica

Coca‑Cola HBC je aktivni član zajednice u svakoj od 28 zemalja u kojima posluje, a ni Coca‑Cola HBC B-H Sarajevo nije u tome izuzetak.

Naša misija obavezuje nas na podizanje kvaliteta života i ulaganje u lokalnu zajednicu. U skladu s tim društvena odgovornost i načela održivosti postale su dijelom našeg poslovanja. Cilj nam poslovati odgovorno te interesne grupe i lokalnu zajednicu uključivati u programe za održivi razvoj.

Uz aktivnosti koje su dio naše osnovne djelatnosti i garantuju prihod zaposlenima, podmirivanje obaveza prema dobavljačima i plaćanje poreza državi, osnovna nam je zadaća ulagati u saradnju s lokalnom zajednicom i projekte koji su važni s ekološkog i društvenog aspekta.

Ulaganja u zajednicu usmjerena su na tri ključna strateški važna područja. Ta smo područja na svakom tržištu odredili u skladu s postojećim društvenim potrebama i potrebama koje se odnose na zaštitu okoliša. Ona su: dobrobit zajednice, zaštita i očuvanje okoliša i vodnih potencijala te razvoj mladih.

  • 2,5 miliona konvertibilnih maraka uložila je Coca‑Cola u Bosni i Hercegovini u lokalnu zajednicu u periodu 2010–2017. godine
Vrbas splavarenje

Zaštita i očuvanje vodnih potencijala

U okviru naše strategije očuvanja vodnih potencijala sarađujemo s javnim organizacijama i nevladinim udruženjima na lokalnom i međunarodnom nivou s ciljem očuvanja i zaštite riječnih slivova. Aktivnosti su usmjerene na Savu, Dunav i druge rijeke, njihova korita i slivove, a zaštita i očuvanje podrazumijevaju i močvarna staništa biljnih i životinjskih vrsta te bioraznolikost.

 

Sa Svjetskim fondom za zaštitu prirode (WWF) potpisali smo 2014. sedmogodišnji ugovor o saradnji na projektima obnove močvarnih staništa i poplavljenih područja uz Dunav u šest evropskih država (Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji i Srbiji).

Osim toga, u Bosni i Hercegovini smo s našim partnerima, uključujući 13 općina u dolini Vrbasa, proveli zajednički projekt Čist Vrbas s ciljem zaštite izvora vode u dolini Vrbasa i promovisanja važnosti očuvanja voda i njihovog ekonomskog potencijala u Bosni i Hercegovini.

aktivni životni stilovi

Aktivni životni stilovi

U okviru naše strategije promovisanja zdravlja i zdravih životnih navika u svim državama podržavamo projekte kojima je cilj potaknuti fizičku aktivnost kod građana. Pojačali smo napore kako bi se ostvarili svjetski ciljevi Coca-Colinog sistema u ovom području. Pokret za radost je projekt koji Coca‑Cola HBC B-H Sarajevo u Bosni i Hercegovini provodi od 2013. godine, a cilj mu je promovisati aktivne životne stilove i važnost kretanja.

 

Pokret za radost – Coca‑Cola fitnes dan je rekreativni događaj koji smo pokrenuli 2013. godine u saradnji s Gradskom upravom Grada Tuzla i radnicima sportskog kluba Sloboda. U septembru 2016. godine Coca‑Cola fitnes dan je okupio više od 3.000 učesnika.

U 2017. godini smo nastavili devetogodišnju saradnju s udruženjem Giro di Sarajevo na promociji aktivnih životnih stilova podržavši organizaciju devetog Giro di Sarajevo rekreativnog biciklističkog događaja.

U septembru 2017. godine jedinstven festival trkača u Sarajevu, kojem smo partneri već deset godina, a u okviru kojeg se održavaju Coca‑Cola polumaraton i Fun Run i Kids’ Run zabavne utrke kroz Sarajevo, okupio je više od 2.300 učesnika svih godišta.

Razvoj mladih - radionica

Razvoj mladih

Nezaposlenost među mladima veliki je problem u mnogim državama u kojima Coca‑Cola posluje. Učestvujemo u programima obrazovanja za mlade i nudimo im mogućnost pripravničkog staža, a mladim osobama slabijeg imovinskog stanja nudimo programe obuke i finansijsku pomoć u obrazovanju. Pružamo podršku razvoju mladih, a cilj naših programa je pomoći im da razviju samopouzdanje i steknu vještine rukovođenja. Uz pomoć naše platforme za razvoj mladih provodimo program ljetnih praksi Coke Summership i program za mlade Coca-Colina podrška mladima.

Coca-Cola pomaže u poplavama

Pomoć u slučaju prirodnih i drugih katastrofa

Imamo odličnu saradnju s nacionalnim društvom Crvenog krsta/križa. Zahvaljujući tome, možemo brzo priskočiti u pomoć u slučaju potrebe za pitkom vodom, aktivirajući svoju logistiku i distributivni sistem. Kao primjer možemo navesti poplave na Balkanu u ljeto 2014. godine.

Osim u slučaju prirodnih i drugih katastrofa, s nacionalnim društvima Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca sarađujemo i na projektima za pomoć zajednici, edukaciju građana o temama povezanim sa zdravljem te prikupljanje finansijskih sredstava.

Uložili smo više od 1.000 sati u volonterski rad za pomoć 2014. godine i zajedno s Coca‑Cola sistemom osigurali pomoć pogođenim područjima u Bosni i Hercegovini u iznosu većem od 800.000 KM.