Coca‑Cola HBC B-H Sarajevo je osmi put zaredom partner sarajevskog polumaratona – još jednog uspješnog događaja koji promovira aktivan život i kretanje.

Jučer održana tradicionalna manifestacija promocije trčanja i aktivnog života, i ove godine je oborila rekord – i po broju učesnika i po broju zemalja iz kojih dolaze. Više od 1300 trkača i trkačica iz 30 zemalja je trčeći najljepšim dijelovima grada savladalo 21,1 km dugu dionicu ovogodišnjeg „Sarajevo Sberbank polumaratona“. 

Podrška ovom značajnom sportskom projektu dio je aktivnosti koje Coca‑Cola HBC B-H realizuje u okviru programa promocije kretanja i aktivnog životnog stila – Pokret za radost. 

„Raduje nas da sarajevski polumaraton dobija na značaju okupljajući sve veći broj učesnika iz godine u godinu. Zahvaljujući tome šaljemo sve jaču poruku o značaju kretanja i zdravog životnog stila, što je jedna od osnova našeg društveno odgovornog poslovanja“, istakla je Alma Šahbaz, rukovoditeljica komunikacija i odnosa sa zajednicom Coca-Cole HBC B-H Sarajevo.

Takmičare je ove godine bodrio veliki broj građana Sarajeva, ali i navijači pristigli iz drugih dijelova zemlje i inostranstva. Pobjednik ovogodišnjeg polumaratona u muškoj konkurenciji je Kenijac Stanley Kipruto. a u ženskoj Olivera Jevtić, takmičarka iz Srbije.

Za sve učesnike kojima je ruta polumaratona prezahtjevna, istovremeno je organizovana rekreativna „Novo Nordisk Fun Run utrka“. Učesnici, među kojima su bili i najmlađi i najstariji, dionicu dugu 4 km savladali su bez poteškoća. Ova utrka, kojoj je cilj promovirati trčanje i fizičku aktivnost, regrutuje i buduće martonce te postaje popularnija iz godine u godinu. 

„Sretni smo što je ovogodišnji polumaraton oborio rekord po broju učesnika i što smo dokazali da je ovaj događaj jednako važan nama organizatorima i trkačima širom svijeta. Hvala na nesebičnoj podršci sponzorima, volonterima, prijateljima i, naravno, svim sportistima koji su učestvovali“, izjavio je izvršni direktor Udruženja „Marathon“ Sarajevo, Erol Mujanović.

Organizacijom utrke, i obustavljanjem saobraćaja u centru grada, i ove godine je obilježen Međunarodni dan bez automobila.