Coca‑Cola HBC B-H Sarajevo pokrenula je jedinstven program praksi koji studentima pruža priliku za uspješnu pripremu poslovne karijere kroz rad sa mentorima, edukaciju, treninge i upoznavanje s poslovanjem Coca-Colinog sistema i na taj način doprinosi zapošljavanju mladih.

Coca‑Cola HBC B-H Sarajevo predstavila je program studentskih ljetnih praksi Coke Summership 2016. koji će talentovanim studentima treće i četvrte godine, apsolventima, diplomcima koji su studije završili u prethodne dvije godine te polaznicima master studija akreditovanih univerziteta u Bosni i Hercegovini, pružiti mogućnost sticanja praktičnog radnog iskustva i poslovnih vještina.

Upravljanje projektima, vještine prezentiranja, liderske sposobnosti, poslovna komunikacija i efikasno upravljanje vremenom kao i prodaja te marketing  samo su neke od oblasti u kojima će se polaznici Coke Summership programa imati priliku usavršavati.

Svi zainteresirani studenti koji žele povećati šanse za zaposlenje, te steći dodatna znanja uz zanimljivo ljeto, mogu ispuniti prijavu i online test od 5. aprila do 15. maja na  web stranici www.cokesummership.ba.

Prijave će pratiti period selekcije kandidata, a odabrani studenti će pohađati Coke Summership program tokom jula i augusta.  Nakon završene prakse, svi studenti će dobiti potvrdu o završenoj praksi te će ući u bazu za potencijalne zaposlenike kompanije Coca‑Cola HBC B-H Sarajevo.

„Zadovoljstvo mi je što u ovoj godini, u kojoj obilježavamo 40 godina poslovanja u Bosni i Hercegovini, pokrećemo program Coke Summership i pružamo priliku mladima da stiču kvalitetna znanja te da ih ohrabrimo da svojim radom u Bosni i Hercegovini pruže svoj doprinos razvoju lokalne zajednice. Vjerujem da će mogućnost sticanja praktičnih znanja, u velikom sistemu poput Coca-Cole, biti dodatna inspiracija i motivacija za dvadeset talentovanih studenata koji će dobiti priliku da učestvuju u programu ljetne prakse. Kompanija Coca-Coca HBC B-H Sarajevo kontiunirano pruža mogućnost svojim zaposlenicima da proširuju svoja znanja i stiču nova, a Coke Summership program im daje  priliku da  ta znanja  i stečeno iskustvo prenesu studentima.  Uvjerena sam da će svi učesnici  programa prepoznati ovu priliku za unapređenje  vještina i kompetencija neophodnih za rad na sve zahtjevnijem tržištu rada. Ovaj program će nam pružiti priliku da upoznamo izuzetne i ambiciozne mlade ljude koji će postati budući lideri u našem, ili timu drugih bh. kompanija i društvu. Željela bih zahvaliti svima koji će podržati ovaj projekt“,rekla je Maria Anargyrou-Nikolić tokom predstavljanja projekta.

Po trenutnim procjenama, procenat nezaposlenosti mladih u Bosni i Hercegovini je iznad 60 posto, što ovo pitanje dovodi u sam vrh prioriteta bosanskohercegovačkog društva.

„U želji da pomognemo mladim ljudima koji će svojim  radom doprinijeti napretku  Bosne i Hercegovine, koristimo svaku priliku da podržimo ili budemo dio projekta koji će zaposliti i pomoći što više mladih ljudi da lakše dođu do zaposlenja. Zadovoljstvo je podržati jedan ovako značajan program,  iza kojeg stoji Coca‑Cola HBC B-H Sarajevo, jer nas povezuje isti cilj – doprinijeti zapošljavanju mladih. Coca‑Cola ovim projektom  osigurava mladim ljudima priliku da steknu radnu praksu u izuzetnom poslovnom okruženju velikog sistema i da im kroz praktični rad omogući da steknu vještine koje se mogu steći samo u praksi te da ih, na koncu, motiviše da pronađu posao, a naša Služba,  kroz vlastite programe sufinansiranja i podrške projektima koji doprinose zapošljavanju mladih - djeluje u  istom pravcu. Zbog toga nas izuzetno raduje da pružamo podršku promociji programa ljetnih  praksi - Coke Summership u ovoj, a nadam se  i u narednim godinama“, izjavio je Igor Kamočaji, direktor JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Tokom šestosedmičnog programa studenti će sticati iskustvo radeći tri dana sedmično na konkretnim projektima s mentorima i provodeći dva dana na interaktivnim predavanjima i radionicama. Putem ovog programa Coca‑Cola HBC Bosna i Hercegovina nastavlja na praktične i primjenjive načine mladima pružati raznovrsna poslovna znanja i nova iskustva.

Dodatne informacije i aplikacija za prijavu na program ljetnih praksi Coke Summership dostupne su na web-stranici www.cokesummership.ba.