Nagrada za biznis lidere održivog razvoja prva je godišnja nagrada u Bosni i Hercegovini s ciljem promovisanja napora privatnog sektora u oblasti održivog razvoja u našoj zemlji, organizovana u okviru projekta Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i angažman privatnog sektora, koji sprovodi UNDP i finansira Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini.

UNDP u Bosni i Hercegovini proglasio je Coca-Colu HBC B-H Sarajevo Liderom održivog poslovanja u Bosni i Hercegovini za 2019. u kategoriji velikih kompanija. Nagrade su dodijeljene, uz podršku švedske vlade, bosanskohercegovačkim biznis liderima održivog razvoja koji postižu odlične rezultate mjerama za održivu budućnost.

 

Fokus ovogodišnje Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH je stvaranje kvalitetnih radnih mjesta i zaštita okoliša, a na konkurs su pristigle prijave sa čak 55 izuzetnih projekata, sprovedenih od 44 kompanije u BiH. Metodologija za evaluaciju prijava razvijena je na osnovu metodologije UN Global Compact-a i prilagođena je lokalnom kontekstu. Proces evaluacije je povjeren stručnoj ekspertskoj komisiji koju su činili gđa Amila Pilav-Velić, voditeljica Centra za inovacije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Vjekoslav Domljan, rektor Sarajevo School of Science and Technology i g. Marko Kakuća iz Razvojne agencije Republike Srpske.

 

 

 

”Švedska podržava implementaciju Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini sa 1,1 milion eura sredstava plasiranih preko UN-u u BiH. Zato što su Ciljevi održivog razvoja pitanje naše budućnosti. Ako uopšte želimo da imamo budućnost moramo se okrenuti održivosti. Mnogo toga je na vladama i njihovoj odgovornosti, ali takođe je i na drugim sektorima u društvu, uključujući privatni sektor. Mnogo je razloga zašto bi privatni sektor trebao biti uključen. Kao prvo - svi dijelovi društva snose dio odgovornosti za našu zajedničku budućnost, drugo - postoje propisi, posebno u Evropskoj uniji, koji zahtijevaju održivi način poslovanja i treće - “zeleni” sektor obezbjeđuje veoma mnogo poslovnih prilika, kako za poslodavce, tako i za zaposlene. Isto tako potrošači, barem je tako u Švedskoj, sve više i više očekuju od biznisa da posluju u skladu sa CIljevima održivog razvoja, tako da to ujedno postaje i komparativna prednost“, rekao je Švedski ambasador Nj.E. Anders Hagelberg naglasivši da je implementacija Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja je prioritet za Švedsku unutarnju ali i vanjsku politiku.

”Veoma sam sretna što smo došli do ovog dijela puta na koji smo krenuli sa privatnim sektorom prije godinu dana. Uspostavljanje partnerstva sa poslovnim sektorom na dostizanju ciljeva održivog razvoja je za Ujedinjene nacije od ključne važnosti. Ovom nagradom želimo da prepoznamo i proslavimo napore koje kompanije ulažu u odgovorno i održivo poslovanje a potom i motivišemo sve kompanije da slijede ove dobre primjere i da uče jedni od drugih”, rekla je Sezin Sinanoglu, koordinatorica Ujedninjenih nacija u Bosni i Hercegovini tokom obraćanja i naglasila da je samo osvajanje nagrade važno ali da je još i mnogo važnije to što su kompanije prihvatile izazov postavljen u ciljevima održivog razvoja. 

 

Trofeji uručeni pobjednicima su idejno rješenje studentice Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo a napravljeni od bh. gline. Trofeje su pobjednicima uručili upravo oni koji će 2030. biti lideri održivog razvoja - mladi koji svojom posvećenošću, upornošću i snagom daju nadu da je ostvarivanje Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine itekako moguće - Lejla Omerović, članica IT Girls inicijative, vlasnica startapa i suosnivačica nekoliko startapa u gejming industriji, Aldina Huseinović, BH reprezentativka u plivanju sa više od 200 osvojenih medalja, Edna Šunjić, reprezentativka BiH u alpskom skijanju i osvjačicu zlatne medalje Specijalnoj olimpijadi u Austriji 2018., Anja Gačić fudbalska reprezentativka Bosne i Hercegovine UW16, trenira dječake u Akademiji fudbala Sporting iz Teslića i aktivno igra u ŽFK Sloga iz Petrova, Boris Valešević dobitnik bronzane medalju na Internacionalnoj Olimpijadi iz matematike 2018., i bronzane medalje na Balkanskoj Olimpijadi za matematiku i Amina Hasanović, članica debatnog tima Pravnog fakulteta u Zenici koji se plasirao na 3. mjesto, među više od 100 timova na prestižnom MOOT debatnom takmičenju  u Beču.

Detaljnije informacije o dodjeli i finalistima možete pronaći na: http://zamisli2030.ba/