Coca-Colin poslovni forum okupio je više od stotinu ključnih predstavnika ekonomskog, političkog i nevladinog sektora.

Coca‑Cola je u okviru obilježavanja 40. godišnjice uspješnog poslovanja u Bosni i Hercegovini  na poslovnom forumu održanom danas u sarajevskom hotelu Bristol predstavila Studiju o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Colinog Sistema u  Bosni i Hercegovini  u 2014. godini, prvu sveobuhvatnu studiju utjecaja jedne bosanskohercegovačke kompanije na domaću privredu  i društvo. Povodom predstavljanja Studijena poslovnom forumu se razgovaralo o mogućnostima jačanja saradnje privatnog, vladinog i civilnog sektora te stvaranja pozitivnog okruženja za privredni rast, koji će omogućiti još veći doprinos velikih kompanija razvoju društva i unapređenju kvaliteta života građana.

Coca-Colin poslovni forum okupio je više od stotinu predstavnika ekonomskog, političkog i nevladinog sektora, a skupu su se obratili i Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore u BiH te premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Uvodno predavanje o izradi Studije o socio-ekonomskiom utjecaju Coca-Colinog sistema  u Bosni i Hercegovini u 2014. godini održao je prof.dr.sc. Ethan B. Kapstein, profesor na univerzitetu Princeton i viši ekonomski savjetnik instituta za mir SAD-a. On je tokom izrade Studije predvodio međunarodnu stručnu grupu konsultantske kompanije Steward Redqueen.

Profesor Kapstein je istakao da Coca‑Cola, kao i druge kompanije, posebno proizvodne, ima znatno širi utjecaj na privredu od onoga koji se može izraziti brojevima povezanim s njenim poslovanjem, jer kupovinom robe i usluga od domaćih dobavljača, prodajom svojih proizvoda trgovinama i ugostiteljskim objektima, čiji prihodi uveliko zavise upravo od prodaje Coca-Colinih proizvoda, osigurava znatan prihod i veliki broj radnih mjesta van vlastitog sistema te dodatne znatne prihode za državni budžet.

Studija je pokazala da je doprinos Coca-Colinog sistema u Bosni i Hercegovini, koji uz Coca-Coline kompanije Coca-Colu HBC B-H d.o.o. Sarajevo i Barlan B-H d.o.o., uključuje sve dobavljače, trgovačke partnere i njihove dobavljače, u 2014. godini iznosio 136 miliona konvertibilnih maraka ili 0,5% domaćeg BDP-a. Svojim poslovanjem Coca‑Cola je podržala 64 miliona konvertibilnih maraka, odnosno sa 1,1% ukupnog poreznog prihoda Bosne i Hercegovine te 3600 radnih mjesta, odnosno 0,4% ukupnog broja radnih mjesta u Bosni i Hercegovini. Prema podacima iz Studije, na svaku konvertibilnu marku direktnog doprinosa Coca‑Cola stvara još pet konvertibilnih maraka indirektnog doprinosa bosanskohercegovačkom BDP-u, a svako radno mjesto u Coca-Coli donosi još 11 radnih mjesta u široj privredi.

„Jedan od razloga uspjeha Coca-Cole leži i u dubokoj integriranosti u lokalne zajednice mnogih zemalja. Jedna od njih je i Bosna i Hercegovina. Godine 1975. proizvedena je prva bočica Coca-Cole u punionici u Hadžićima, na istom mjestu na kojem se proizvodi i danas. Usljed raspada bivše Jugoslavije poslovanje je prekinuto, a već 1996. godine ponovno pokrenuto. U oktobru 2000. godine je završena izgradnja nove punionice – zadugo najveće poslijeratne strane investicije u Bosni i Hercegovini. U gotovo 40 godina rada sa nekoliko stotina radnika koji su radili i koji još rade za Coca-Colu proizvedeno je miliona boca Coca-Cole, što je značajan doprinos ekonomiji BiH i njenom društvu, na što smo jako ponosni.

Željela bih istaći da naša Studija pokazuje značaj svake pojedine, posebno proizvodne kompanije za privredu, ali i društvo u cjelini. U periodu 2010-2014. svojim poslovanjem podržali  smo u prosjeku godišnje 71 milion konvertibilnih maraka poreznih prihoda, kojima se kroz državni budžet finansiraju obrazovanje, kultura, zdravstvo, javna uprava i drugi važni segmenti društva. Nakon 40 godina života i rada u Bosni i Hercegovini i svega što smo joj dali, s punim pravom možemo reći da smo – bosanskohercegovačka kompanija“, istakla je Maria Anargyrou-Nikolić, generalna direktorica Coca-Cole HBC za Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Nakon prezentacije Studije održan je okrugli sto o temi Utjecaj uspješnog poslovanja velikih kompanija na ekonomski i socijalni napredak društva, na kojem su učestvovali direktorica Agencije za unapređenje stranih investitcija Jelica Grujić, izvršni direktor kompanije Konzum Adnan Šteta, profesori sa Ekonomskog fakuteta Univerziteta u Sarajevu Sead Kreso i Nenad Brkić, direktor kompanije Studen Agrana Nenad Korica te direktor franšize Coca-Cole HBC B-H Sarajevo Adnan Topić.  

Poslovni forum održan je pod pokroviteljstvom Vanjskotrgovinske/ Spoljnotrgovinske komore BiH, Asocijacije poslodavaca BiH, Američke trgovinske komore (AmCham) u BiH, Vijeća stranih investitora u BiH te uz podršku Poslovnih novina.