Tradicionalni biciklistički događaj, koji se u Sarajevu održava prve nedjelje u septembru, ove godine je postavio novi rekord u broju učesnika. Osmi Giro di Sarajevo je okupio više od 2000 biciklista svih starosnih skupina.

U nedjelju 6. septembra u Sarajevu je organizovana osma tradicionalna biciklistička vožnja Giro di Sarajevo. Coca‑Cola HBC B-H Sarajevo je i ove godine bila glavni partner vožnje koja se, s ciljem promocije aktivnog životnog stila i vožnje biciklom kao zdravog i ekonomičnog načina prijevoza, tradicionalno realizuje u partnerstvu s Udruženjem Giro di Sarajevo i Gradskom upravom Grada Sarajeva.

"Naša strateška usmjerenost na podsticanje aktivnog životnog stila potvrđuje se i ovim partnerstvom na organizaciji najmasnovnijeg biciklističkog događaja u Bosni i Hercegovini. Osmu godinu godinu zaredom zajedno s našim partnerima, Udruženjem Giro di Sarajevo i Gradskom upravom Grada Sarajevo, uspješno promoviramo značaj aktivnog životnog stila i rekreacije na otvorenom. Broj učesnika i partnera događaja neprestano raste i potvrda je dosadašnjeg uspjeha. Posebno nas raduje što je među učesnicima svake godine sve veći broj zaposlenika naše kompanije i članova njihovih porodica. Uspješnom realizacijom osmog Giro di Sarajeva pokazali smo kako javno-privatno partnerstvo u osmišljavanju i realizaciji društvenokorisnih projekata može dati odlične rezultate", istakla je Alma Šahbaz, rukovoditeljica odnosa s javnošću Coca-Cole HBC B-H Sarajevo.

Biciklisti su, kao i prethodnih godina, vozili tradicionalnom rutom Dobrinja – Vijećnica – Vilsonovo šetalište. Svi registrovani učesnici su na startu dobili bocu Olimpije i zastavicu sa startnim brojem, s kojim su po dolasku na cilj mogli učestvovati u izvlačenju vrijednih poklona. Vožnji su se cijelom rutom pridruživali građani na biciklima, tako da se u cilju okupilo više od 2000 učesnika vožnje. Za sigurnost biciklista i ove godine se pobrinuo MUP Kantona Sarajevo. 

Kao i prethodnih godina, učesnici su promovisali i toleranciju u saobraćaju, te obilježili Međunarodni dan bez automobila. Biciklisti su skrenuli pažnju na potrebu nastavka izgradnje biciklističkih staza i adekvatne infrastrukture u Sarajevu i ostalim bosanskohercegovačkim gradovima.

"Ovako veliki broj učesnika, podrška gradskih vlasti i partnera koji su prepoznali značaj događaja te aktivnosti koje realizujemo najveća su satisfakcija i najbolji dokaz da radimo dobru stvar za zajednicu i da trebamo nastaviti u ovom pravcu. Drago nam je što raste odziv naših sugrađana i što ovo postaje sve masovnije tradicionalno okupljanje, koje će pomoći u ostvarenju našeg osnovnog cilja – osiguranju uslova da se biciklisti više ne boje izaći na ulice sa svojim dvotočkašima. To se može omogućiti samo kroz kvalitetnu infrastrukturu", zaključio je Loren Keserović, voditelj projekta Giro di Sarajevo.

S ciljem promocije aktivnog životnog stila, Coca‑Cola HBC B-H Sarajevo je i ove godine osigurala osvježenje za sve učesnike događaja Giro di Sarajevo, ali i vrijedne poklone, koje su najsretnijim učesnicima uručili članovi Coca-Colinog biciklističkog tima i Udruženja Giro di Sarajevo. Sjajnu atmosferu do sada najbrojnijeg Giro di Sarajeva upotpunila je DJ zabava za sve učesnike uz Coca-Colu, koja je po za završetku vožnje organizovana na Vilsonovom šetalištu. Coca‑Cola HBC B-H Sarajevo podržava projekt Giro di Sarajevo u okviru aktivnosti Coca-Colinog programa promocije aktivnog životnog stila Pokret za radost.