Coca‑Cola Hellenic grupa, drugi po veličini sistem punionica The Coca‑Cola Company u svijetu, dobila je ocjenu „A” od neprofitne organizacije Carbon Disclosure Project (CDP) i mjesto na indeksu CDP Global Climate Performance Leadership Index 2014.

To je još jedno postignuće kompanije koja je nedavno proglašena vodećom kompanijom među svjetskim proizvođačima napitaka po Dow-Jonesovim indeksima održivosti (DJSI) za 2014. godinu. Coca‑Cola Hellenic grupa je sedmu godinu zaredom uvrštena u ove indekse, a ovo je prva godina da je na vrhu i svjetskog i evropskog indeksa.

 

CDP je neprofitna organizacija koja kompanijama na raspolaganje stavlja jedini svjetski sistem za mjerenje, otkrivanje i dijeljenje važnih podataka i upravljanje njima. Tako podstiče kompanije da otkrivaju vlastiti utjecaj na okoliš i poduzimanje mjera za njegovo smanjenje.

 

Ove godine CDP je također povisio ocjenu Coca‑Cola Hellenic grupe s prošlogodišnjeg „B” na „A“ i kompaniji, uz mjesto koje već ima na popisu The A List: Global Climate Performance Leadership, dodijelio mjesto na britanskom indeksu FTSE 350 Leadership Index, koji prvi put uzima u obzir sve kompanije širom svijeta koje predvode u prilagođavanju klimatskim promjenama, a ne samo 500 najvećih svjetskih kompanija.

 

Coca‑Cola Hellenic grupa je dala sveobuhvatne podatke o mjerenju i upravljanju svojim ugljičnim otiskom, procedurama i rezultatima strategije prilagođavanja klimatskim promjenama i upravljanja rizicima, čime su se jasno odredili i brojčano izrazili rizici i mogućnosti u vezi s klimatskim promjenama, što je za posljedicu imalo niz inicijativa uključujući:

  • podržavanje povećavanja kapaciteta ruske proizvodnje šećerne repe, što će do 2015. ukinuti potrebu za uvozom šećera potrebnog za poslovanje kompanije
  • saradnju s dobavljačima na uvođenju rashladne opreme bez hidro-fluor-ugljika (HFC), što znači da će do 2015. godine sva rashladna oprema biti bez hidro-fluor-ugljika
  • ulaganje od 3 miliona eura u programe za uštedu energije na nivou Grupe u 2013. godini.

Te inicijative su doprinijele smanjenju ukupnog ispuštanja ugljika (direktnog i indirektnog) od 5,3 % u odnosu na prethodnu godinu.

 

Dow-Jonesovim indeksima održivosti ocjenjuje se više od 2500 najvećih svjetskih kompanija prema finansijski važnim ekonomskim, ekološkim i društvenim kriterijima. Nakon procjene bira se najboljih

10 % kompanija unutar svake privredne grade i one se uvrštavaju u Dow-Jonesove indekse.

U Dow-Jonesovim indeksima održivosti Coca‑Cola Hellenic grupa zauzela je prvo mjesto među proizvođačima pića u konkurenciji 30 kompanija uvrštenih na svjetsku listu u skladu s Dow-Jonesovim indeksom održivosti i među 10 kompanija uvrštenih na evropsku listu kompanija relevantnih prema Dow-Jonesovom indeksu održivosti. Ukupna ocjena održivog poslovanja kompanije iznosi 89 % (prošle je godine iznosila  81%), a kompanija je postigla i najbolje ocjene s obzirom na ekološke i društvene kriterije. Najveći napredak je postignut u području upravljanja robnim markama i odnosa s kupcima, zdravlja i ishrane, upravljanja lancem snabdijevanja, privlačenja i zadržavanja talentovanih zaposlenika te razvoja ljudskih potencijala. Pri vrednovanju na osnovu ekoloških kriterija upravljanje ambalažom i rizikom za vode nagrađeno je s najviših 100 bodova.

 

Generalni izvršni direktor Coca‑Cola Hellenic grupe Dimitris Lois izjavio je: „Oduševljeni smo što smo prepoznati kao vodeća kompanija u svojoj privrednoj grani na osnovu dva mjerila korporativnog održivog poslovanja. Naš znatan napredak ove godine prema Dow-Jonesovim indeksima održivosti i povišenje ocjene s „B” na „A” u vrednovanju CDP-a pokazuju da je održivost u fokusu našeg poslovanja, a ove dvije nagrade su važna potvrda da radimo dobro.“

 

Osvrćući se na kompanije koje su uvrštene u CDP-ov Climate Disclosure Leadership Index , generalni izvršni direktor CDP-a Paul Simpson je izjavio: „Ispuštanje stakleničkih gasova na svjetskom nivou i dalje raste i bit ćemo izloženi velikim finansijskim rizicima ako ga ne smanjimo. Potreba za podacima o korporativnom utjecaju i strategijama za prilagođavanje klimatskim promjenama, kako bi se smanjio utjecaj smanjio, nikada nije bila veća te stoga čestitamo onim kompanijama koje su uvrštene u CDP-ov Climate Disclosure Leadership Index. Navedene kompanije su odgovorile na sve veću potrebu za ekološkom odgovornošću i trebaju podstaći druge da slijede njihov primjer.“

 

O Coca‑Cola HBC grupi

Coca‑Cola Hellenic grupa je drugi po veličini sistem punionica napitaka The Coca‑Cola Company, čija prodaja premašuje 2 milijarde jediničnih pakovanja. Grupa posluje u 28 država i svojim proizvodima opslužuje oko 585 miliona stanovnika. Coca‑Cola Hellenic grupa nudi širok dijapazon gotovih bezalkoholnih pića u kategorijama gaziranih pića, voćnih sokova, vode, sportskih i energetskih napitaka, čajeva i kafe. Veliku pažnju posvećuje promociji održivog razvoja kako bi osigurala budućnost vlastitog poslovanja i doprinijela dobrobiti društva u cjelini. To uključuje ponudu proizvoda koji zadovoljavaju potrebe potrošača, promociji otvorene i podsticajne radne sredine te način poslovanja koji doprinosi zaštiti i očuvanju okoliša te društvenom i ekonomskom razvoju lokalnih zajednica.

 

Dionice Coca‑Cola Hellenic grupe kotiraju u najvišem razredu (eng. premium) londonske berze (LSE: CCH) i na atinskoj berzi (ATHEX: EEE). Coca‑Cola Hellenic grupa uvrštena je u Dow-Jonesove indekse održivosti i indekse FTSE4Good. Više informacija dostupno je na: http://www.coca-colahellenic.com/.

O Dow-Jonesovim indeksima održivosti

Dow-Jonesovi indeksi održivosti pokrenuti su 1999. kao prvi indeksi za ocjenu održivog poslovanja na svjetskom nivou. Indekse zajednički sastavljaju RobecoSAM i S&P Dow Jones Indices. Njima se, prema ekonomskim i društvenim kriterijima te kriterijima zaštite okoliša, prati kotiranje vodećih svjetskih kompanija na berzi. Indeksi daju uvid u održivost poslovanja ulagačima kojima je taj kriterij važan, a kompanijama koje žele primijeniti najbolju praksu u postupanju po načelima održivog poslovanja omogućuju efikasan sistem praćenja rezultata. Nakon ocjene niza općih faktora te faktora svojstvenih određenoj grani ekonomije u indekse se uvrštava samo 10 % najbolje ocijenjenih predstavnika industrije. Više informacija možete naći na: http://www.sustainability-indices.com/.

 

O neprofitnoj organizaciji CDP

CDP je međunarodna, neprofitna organizacija koja kompanijama i gradovima daje jedini svjetski sistem namijenjen mjerenju, otkrivanju i dijeljenju bitnih podataka o okolišu. CDP sarađuje s vodećim kompanijama na tržištu, uključujući 767 institucionalnih ulagača s imovinom većom od 92 triliona američkih dolara, kako bi podstakao kompanije da otkrivaju svoj utjecaj na okoliš i prirodna bogatstva i na poduzimanje mjera potrebnih za smanjenje tog utjecaja. CDP ima najveću svjetsku bazu podataka o klimatskim promjenama, rizicima za vode i šume, a ti podaci su u fokusu strateških poslovnih, ulagačkih i političkih odluka. Na https://twitter.com/cdp/ možete saznati više.