Povezujući lokalne vlasti i zajednice sliva Vrbasa, međunarodne organizacije, kompanije i Vlade, projekt “Čist Vrbas”, u kom Coca‑Cola učestvuje kao kompanija-zaštitnik voda u regiji i svijetu, postavlja temelje za očuvanje i jačanje ekonomskog potencijala slivova rijeka u BiH

Od 29. juna do 2, jula održana je druga po redu eko regata “Čist Vrbas”. Projekat započet prošle godine u devet općina sliva Vrbasa ujedinio je lokalne vlasti i njihove komunalne službe, Coca‑Cola sistem u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, misiju Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, japansku Vladu te nevladine organizacije i stanovništvo, u čišćenju toka rijeke i jačanju svijesti o značaju ovog prirodnog blaga za razvoj lokalnih zajednica.

Ovaj projekat će poslužiti kao model za zaštitu i jačanje ekonomskih potencijala i slivova ostalih rijeka u našoj zemlji.

“Briga o vodi jedan je od prioriteta Coca-Cole u regiji, ali i na svjetskom nivou. Naša nastojanja su usmjerena na tri važna područja – smanjivanje količine vode u proizvodnji pića, usklađivanje svih proizvodnih postupaka radi prečišćavanja vode te ulaganje u projekte razvoja lokalne zajednice s ciljem zaštite voda. U skladu s ovim smjernicama, drago nam je što kroz projekat ‘Čist Vrbas’ imamo priliku ukazati na značaj zaštite voda i pomoći lokalnoj zajednici u ovoj inicijativi usmjerenoj ka čišćenju rijeke Vrbas i jačanju svijesti o njenom značaju za lokalni razvoj. Vjerujemo kako će uspješna provedba projekta osvijestiti državne i lokalne vlasti, domaće stanovništvo, članove sportskih klubova i mlade o značaju zaštite vodnog bogatstva i okoliša, te postati primjer za očuvanje i jačanje ekonomskog potencijala ostalih slivova u zemlji i regiji“ rekla je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

U sklopu ovogodišnje eko regate štampani su i dijeljeni edukativni leci na ulicama gradova kroz koje je prolazila: eko regata je 29. juna krenula iz Gornjeg Vakufa, a u narednih pet dana nastavila nizvodno kroz Bugojno, Donji Vakuf, Jajce, Banju Luku i Laktaše, da bi u Srbac stigla 3. jula.

“Zadovoljni smo odzivom građana jer nam je važno da podignemo svijest o potrebi brige za Vrbas kao zajedničkog dobra velikog broja ljudi. Ali, kampanja koju sada provodimo i projekat čiji je ona dio imaju za cilj mnogo više od čiste vode. Želimo pokazati ljudima da je briga o Vrbasu i prirodi zapravo briga o njima samima i njihovim porodicama te da zaštitom Vrbasa mogu učiniti mnogo za sebe i svoje bližnje – u smislu zdravijeg, ali i prosperitetnijeg života“ naglasio je Goran Vukmir, šef Regionalnog ureda UNDP-a u Banjoj Luci.

Po uzoru na prošle eko regate u organizaciji Rafting kluba “Kanjon” iz Banje Luke u toku kojih je čišćen srednji dio toka Vrbasa oko Banje Luke, i ovogodišnja akcija je jednim dijelom bila posvećena pregledu stanja gornjeg toka Vrbasa, postavljanju kontejnera i odvozu glomaznog otpada na deponije, edukaciji lokalnog stanovništva i povezivanju predstavnika vlasti u zajedničkom cilju očuvanja rijeke. Možda i važnije, ove godine poseban naglasak stavljen je na obuku i bolju organizaciju onih kojima je do rijeke najviše stalo – rafting klubova s ovog područja - kako bi postali trajni zaštitnici Vrbasa. S tim ciljem su ove godine organizirani obuka vodiča/skipera za rafting te edukacija mladih u eko-školama, a za tu namjenu je osigurano 10 kompleta spasilačke opreme, 20 kompleta rafting opreme, 10 kompleta dječije opreme za eko-škole u Karanovcu i Krupi na Vrbasu, te dva velika čamca za rafting klubove “Dabar” iz Donjeg Vakufa i “Jajce” iz Jajca.

Povezivanje lokalnih vlasti i rafting klubova u zajedničkoj misiji zaštite Vrbasa počelo je uspostavom koordinacijskog tijela sastavljenog od gradonačelnika i načelnika općina cijelog toka Vrbasa koji su potpisali povelju o očuvanju rijeke. Povezujući zajednice od izvora do ušća Vrbasa eko regata pomaže provedbu spomenute povelje i podstiče lokalno stanovništvo da otpad odlaže na za to predviđenim mjestima. Još važnije, uključujući u svoje aktivnosti najviše predstavnike lokalnih vlasti toka Vrbasa, rafting klubovi ih podstiču na trajnu brigu za rješavanje problema otpadnih voda i odlaganja otpada na obalama rijeke, kako bi Vrbasu vratili izvornu ljepotu i sačuvali je zauvijek.