Budući da je Bosna i Hercegovina zemlja ove godine preuzela predsjedavanje Međunarodnom komisijom za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR – International Commission for Protection of Danube River), centralni događaj obilježavanja Dana Dunava organiziran je na Vrelu Bosne, zaštićenom području i izvorištu rijeke Bosne. Domaćin manifestacije je bila predsjedavajuća ICPDR-a i zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ermina Salkičević-Dizdarević.

“Kao zemlja koja predsjedava Komisijom, nastojimo da razvijemo svijest svih učesnika u tom procesu o važnosti očuvanja biodiverziteta vodnih resursa u svim zemljama dunavskog sliva. Međunarodna komisija za zaštitu Dunava napravila je bitan pomak ispunjavajući zadatke koje joj je dala Evropska komisija. Već su sačinjena dva plana upravljanja riječnim slivovima a u pripremi je i treći koji će biti završen do kraja 2014.", naglasila je predsjedavajuća Ermina Salkičević – Dizdarević. 

Coca‑Cola HBC B-H je bila glavni partner događaja koji je ukazao na značaj zaštite i očuvanja rijeka. U okviru manifestacije, u čijoj organizaciji su učestvovale i brojne ekološke nevladine organizacije, organizirana je i izložba radova prispjelih na "Danube Art Master" takmičenje, koje je pripremio NVO Ekotim. Na konkurs su svoje radove slala djeca školskog uzrasta iz cijele Bosne i Hercegovine, a najuspješnijim mladim umjetnicima ovom su prilikom uručene i vrijedne nagrade. 

"Coca‑Cola HBC B-H se s posebnim zadovoljstvom ove godine pridružuje obilježavanju Dana Dunava jer u ovoj godini Međunarodnom komisijom za zaštitu Dunava predsjedava upravo naša zemlja, Bosna i Hercegovina. Briga o zaštiti voda jedan je od dugoročnih prioriteta Coca-Cole i na tom polju provode se brojne aktivnosti i ulažu značajni napori. 

Jedna od aktivnosti je i partenrstvo na projektu "Čist Vrbas" s ciljem da njegova uspješna provedba posluži kao model za zaštitu i jačanje ekonomskog potencijala ostalih slivova u zemlji i regiji i doprinese jačanju svijesti o značaju tog prirodnog bogatstva za našu budućnost", izjavila je Alma Šahbaz, rukovoditeljica komunikacija i odnosa sa zajednicom.