Dugoročni projekt s ciljem čišćenja rijeke Vrbas od njenog izvora do ušća počeo je održavanjem regate Eco Vrbas i akcijom čišćenja obala rijeke.

U znak podrške projektu, ovom događaju su prisustvovali načelnici osam općina u slivu rijeke Vrbas - Uskoplje/Gornji Vakuf, Bugojno, Donji Vakuf, Jajce, Mrkonjić Grad, Kneževo/Skender Vakuf, Laktaši i Srbac - te gradonačelnik Banja Luke.

Coca‑Cola sistem u Bosni i Hercegovini partner je inicijative koja za cilj ima čišćenje rijeke Vrbas a u konačnici i sprečavanje zagađenja svih drugih rijeka u zemlji. Ovaj ambiciozni plan, koji se provodi u saradnji sa UNDP-om i lokalnom zajednicom, smatra se prvim udruženim naporom da se očisti rijeka Vrbas.

Dugoročni cilj projekta „Čist Vrbas” je poslužiti kao model za očuvanje i drugih riječnih slivova u zemlji i regionu, čime bi se poboljšao kvalitet života ljudi, ojačali turistički potencijali i ekonomija te osigurala trajna održivost zaštite okoliša.

„Ovo je korisna inicijativa koju treba iskoristiti da bi se u nju uključile i druge institucije,koje bi se zainteresovale za aktivno učešće u projektu. Vrijednost ovog projekta je to što je on prvi u nizu koji zajednički planiraju raditi lokalne zajednice u slivu rijeke Vrbas, kroz zajedničko kandidovanje prema EU fondovima,” naglasio je Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banja Luke.

U sklopu regate članovi tri rafting kluba, „Kanjon” iz Banja Luke, „Jajce” iz Jajca i „Dabar” iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, udružili su snage sa stanovnicima lokalnih zajednica u čišćenju riječnog korita i priobalja, te identifikaciji zagađenih lokacija duž cijelog riječnog toka – na sva 234 kilometra. U regati je učestvovalo više od 500 učesnika. Pod sloganom „Očistimo Vrbas od izvora do ušća”, učesnici su zajedničkim naporima uspjeli ukloniti dvije tone otpada iz najzagađenijih područja.

Kako bi naglasili ekološku poruku projekta, partneri projekta su u Krupi na Vrbasu održali i svečanost povodom instaliranja prvog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koje se ispuštaju u vodotok.

Obraćajući se prilikom puštanja u pogon bio-prečistača generalni direktor Coca-Cole HBC B-H, Mircea Draja je naglasio da je čista i kvalitetna voda dugoročno rješenje za rijeku Vrbas.

Nisvet Hrnjić, načelnik općine Jajce, ovom prilikom je istakao da je posao svih devet općina veoma ozbiljan po pitanju ovog problema i da je konačan cilj postizanje rezultata da dobijemo čist Vrbas. „Projekat je samo prvi dio dogovora lokalnih zajednica, te se očekuje još zajedničkih projekata po ovom pitanju. Voda je resurs budućnosti i zajednički nam je cilj da očuvanjem rijeke Vrbas ovaj resurs i očuvamo.”

Provodeći aktivnosti u sklopu projekta čišćenja Vrbasa, naša kompanija je otpočela obrazovni proces koji namjerava provoditi u naredne tri godine kako bi podigla svijest o potrebi zaštite i očuvanja vodnih resurasa.

Partnerstvom na projektu „Čist Vrbas”, kao jedanaesta zemlja Hellenica Coca‑Cola HBC B-H se uključuje i u projekt zaštite Dunava u koji se Vrbas,kao pritoka rijeke Save, indirektno ulijeva. Inicijativu „Zeleni Dunav” od 2005. raznovrsnim projektima aktivno podržavaju Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Ukrajina, Slovenija i Češka Republika.