Coca‑Cola fondacija je osigurala dodatnih milion dolara za pomoć ugroženim područjima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos finansijske pomoći koju je Coca-Colin sistem osigurao za pomoć ugroženim područjima u regiji iznosi više od 1,7 miliona dolara.

U prikupljanju sredstava učestvovale su kompanije iz cijelog Coca-Colinog sistema (The Coca‑Cola Fondation, The Coca‑Cola Company i punionice iz Coca‑Cola Hellenic grupe). Akciju su pojedinačnim donacijama i uključivanjem u volonterske akcije pomoći poplavljenim područjima podržali i brojni zaposlenici. Sredstva će biti  uplaćena Društvu Crvenog križa/krsta u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji a bit će iskorištena za obnovu obrazovnih, sportskih i kulturnih objekata, kao i za obnovu sistema primarne zdravstvene zaštite ugroženog stanovništva.

„U skladu s društveno odgovornim principima ugrađenim u sve segmente poslovanja, Coca‑Cola je posvećena odgovornomu suživotu sa zajednicom i odgovornom korištenju resursa na svim tržištima na kojima posluje. Niko nije mogao ostati ravnodušan gledajući kataklizmične prizore koje je poplava ostavila za sobom te hiljade porodica koje su ostale bez svojih domova i osnovnih uslova za život. Zato smo odlučili pokrenuti donatorske akcije u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj te dodatnu akciju prikupljanja pomoći u našem međunarodnom sistemu. Veoma smo ponosni što su se pojedinačnim donacijama akciji priključili i naši zaposlenici. Kao odgovoran partner nastavit ćemo aktivno učestvovati u životu zajednica u kojima poslujemo“, izjavila je regionalna direktorica poslovanja The Coca‑Cola Company za jugoistočnu Europu Lana Popović

Za pomoć poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini, Coca-Colina fondacija iz Atlante je uplatila 500.000 američkih dolara, a Coca-Colin sistem u BiH osigurao je dodatnih 55.000 eura. Coca-Colini zaposlenici u Bosni i Hercegovini su u osam volonterskih akcija pomoći poplavljeni područjima proveli više od 1000 sati, a stanovništvu u najugroženijim područjima donirano je 95.000 litara vode. 

Izražavajući zahvalnost za donaciju, generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH Branko Leko je naglasio: „Nastavljamo aktivnosti prikupljanja pomoći jer prave i ozbiljne posljedice poplava tek sad pogađaju stanovništvo ugroženih područja. Upravo zbog toga su nam podrška i pomoć najvažniji, ali i vrijednija. Zahvalni smo zaposlenicima Coca-Cole jer su od prvog dana bili uključeni u akcije i nastavljaju, zajedno sa kompanijom Coca‑Cola, da nama u Društvu Crvenog krsta/križa, pomažu u našoj misiji.“

O Coca-Colinoj fondaciji

Coca-Colina fondacija zadužena je za filantropsku djelatnost unutar The Coca‑Cola Company. Od osnivanja 1984. godine dodijelila je 675 miliona dolara podrške različitim održivim inicijativama širom svijeta, uključujući zaštitu voda, osnaživanje žena i povećanje dobrobiti ljudi i njihovih zajednica.

O Coca‑Cola Hellenic grupi

S prodajom koja premašuje 2 milijarde jediničnih pakovanja Coca‑Cola Hellenic predstavlja drugi po veličini sistem punionica proizvoda The Coca‑Cola Company u svijetu. Posluje u 28 zemalja i opslužuje gotovo 585 miliona ljudi. Coca‑Cola Hellenic nudi širok asortiman bezalkoholnih napitaka, u kategorijama gaziranih napitaka, sokova, voćnih napitaka, vode, sportskih i energetskih napitaka te čaja i kafe. Coca‑Cola Hellenic je posvećena promociji održivog razvoja kako bi osigurala budućnost vlastitog poslovanja, i dala doprinos dobrobiti društva u cjelini. To uključuje snabdijevanje tržišta proizvodima koji zadovoljavaju potrebe potrošača, njegovanje otvorene i podsticajne radne sredine, način poslovanja koji doprinosti zaštiti i očuvanju okoliša te društveno-ekonomskom razvoju zajednica u kojima posluje.

Dionice kompanije Coca‑Cola Hellenic kotiraju na atinskoj (ATHEX: EEEK), i londonskoj berzi (LSE: HNB). Američke depozitne priznanice (ADR-ovi) Coca-Cole Hellenic kotiraju i na njujorškoj berzi (NYSE: CCH), a Coca‑Cola Hellenic je uvrštena u Dow Jones i indeks održivosti i u FTSE4Good indeks. Za više podataka, posjetite www.coca-colahellenic.com.