Coca‑Cola Hellenic, jedna od najvećih punionica proizvoda The Coca‑Cola Company, je peti put uzastopno uvrštena u Indeks održivosti Dow Jones (DJSI) prema kojem je, po održivosti, jedna od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju napitaka.

Coca‑Cola Hellenic je jedna od samo četiri kompanije u industriji napitaka koje su zaslužile mjesto na DJSI svjetskom indeksu i jedna od dvije kompanije koje su uspjele dospjeti na evropski DJSI indeks. Ujedno je i jedina grčka kompanija koja se našla u jednom od ova dva indeksa.

Generalni direktor Coca-Cole Hellenic, Dimitris Lois je rekao: “Uvrštavanje u DJSI petu godinu zaredom pokazuje koliko je održivost važna za Coca-Colu Hellenic. Ona je sastavni dio naše strategije koji igra ključnu ulogu u stvaranju dodatne vrijednosti svim našim partnerima. Sveukupno poboljšanje našeg učinka dokaz je naše odlučnosti da neprekidno tragamo za višim standardima izvrsnosti.”

Ova dva Dow Jones indeksa ocjenjuju 2.500 najvećih svjetskih kompanija (prema mjerenju free-float tržišne kapitalizacije), a na osnovu analize njihovog ekonomskog, ekološkog i društvenog učinka. Nakon evaluacije niza općih i pitanja koja se odnose na ovu industriju, samo 10 % vodećih kompanija biva uvršteno u ove indekse.

Sveukupni rezultat koji je Coca‑Cola Hellenic postigla u 2012. godini iznosi 79 %, 2 % više u odnosu na prošlu godinu. Prema DJSI evropskom indeksu, Coca‑Cola Hellenic dobila je najviše ocjene u sektoru proizvodnje napitaka u sljedećim kategorijama: Upravljanje odnosima sa kupcima (94 %), Zdravlje i ishrana (84 %), Politika zaštite okoliša/sistemi upravljanja (93 %), Klimatska strategija (93 %), Izvještavanje o zaštiti okoliša (88 %), Ambalaža (100 %), Izvještavanje o društvenim pitanjima (86 %) i Zapošljavanje/zadržavanje nadarenih kadrova (68 %).

U neprekidnom nastojanju da ostvari svoje ciljeve održivosti, Coca‑Cola Hellenic je i dugogodišnji sudionik Svjetskog sporazuma UN-a, te je redovno uvrštavana i u FTSE4Good indeks od 2000. godine i ostvaruje partnerstva sa više od 200 partnerskih organizacija na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou.