Količina PET plastičnih boca prikupljenih za recikliranje širom Evrope u protekloj je godini porasla za preko šest procenata, te je, prema izvještaju kojeg su izradila dva društva iz ove industrijske grane, dostigla količinu od gotovo 1,5 miliona tona.

Evropsko društvo za PET ambalažu, Petcore i udruženje za recikliranje plastike EuPR, objavili su da je u Evropi prikupljanje PET-a nakon sortiranja dostiglo 1,45 tona u 2010. godini, što predstavlja porast od 6,5 procenata u odnosu na 2009. godinu.

Coca‑Cola Hellenic je pionir u uspostavljanju organizacija za povrat ambalaže koje skupljaju, recikliraju i obnavljaju ambalažni otpad u 19 država u kojima posluje. Procjenjuje se da je u 2010. godini, prikupljeno 79.000 tona PET boca koje su sadržavale Coca‑Cola Hellenic proizvode.

Krajnji cilj Coca‑Cola Hellenic, koja je prošle godine investirala gotovo 42 miliona eura u obnavljanje PET boca, jeste da zatvori krug recikliranja na način da staru ambalažu pretvori u novu. Kompanija je u Austriji suvlasnik pogona za recikliranje “boca za bocu”, koji reciklira do 570 miliona boca svake godine.

Sabine Strnad, menadžer povrata resursa u Coca‑Cola Hellenic izjavila je: “Veoma je ohrabrujuće vidjeti da naši napori ka obnavljanju korištene ambalaže daju rezulate. Istovremeno, nastojimo osigurati da organizacije u ovoj industrijskoj grani u kojima smo aktivni članovi, budu što je moguće učinkovitije.”

“Posvećeni smo nastavku naše uske saradnje sa vladama i ovom granom industrije kako bismo promovirali mehanizme prikupljanja, tehnoloških inovacija i tehnika sortiranja. Naš krajnji cilj jeste da stvorimo istinski održiva ambalažna rješenja koja zatvaraju krug.”

Coca‑Cola Hellenic podržava napore industrijskih udruženja da rade ka postizanju globalnog standarda odgovornosti proizvođača.