Coca‑Cola Hellenic, jedna od najvećih punionica napitaka The Coca‑Cola Company, četvrtu je godinu uzastopno uključena u indekse održivosti Dow Jones (DJSI), vodeći svjetski pokazatelj održivosti.

DJSI je zasnovan na analizi ekonomskog, okolišnog i društvenog učinka 2500 najvećih svjetskih kompanija koji se mjeri kroz kapitalizaciju slobodnih dionica. Nakon što prođu kroz proces procjene čitavog niza općenitih te stavki specifičnih za datu djelatnost, što uključuje i aktivnosti na ublažavanju klimatskih promjena, standarde lanca opskrbe i radne prakse, samo 10 % ovih kompanija bude u konačnici uvršteno u navedeni indeks.

Coca‑Cola Hellenic je jedan od tri svjetska proizvođača napšitaka koji je zaslužio mjesto na DJSI svjetskom indeksu i jedna od dvije kompanije za proizvodnju napitaka koja je uspjela dospjeti na evropski DJSI indeks. Ujedno je i jedina grčka kompanija koja je uključena u navedene indekse. U procesu ocjenjivanja, Coca‑Cola Hellenic je u oblasti proizvodnje napitaka dobila najviše ocjene u devet kategorija uključujući i savršene ocjene u dvije kategorije – Politika zaštite okoliša/sistemi upravljanja i Ambalaža.

Generalni direktor Coca-Cole Hellenic, Dimitris Lois je istakao: “Oduševljeni smo činjenicom da se već četvrtu godinu uzastopno naši napori prepoznaju kao model najbolje prakse za održivost na sve konkurentnijem tržištu.“

“Samo uvrštavanje u ove indekse je uspjeh za sebe. Zadržavanje te pozicije već četiri godine zahtijeva stalno poboljšavanje, što je i fokus našeg dugoročnog programa Na putu ka održivosti. Znamo da ćemo i dalje morati demonstrirati svoj napredak kako bismo bili uključeni i sljedeće godine te smo odlučni da upravo to i učinimo.“

Kriterij odabira se svake godine pooštrava te stoga kompanije čije se poslovanje tokom godine prati moraju nastaviti unapređivati svoje dugoročne planove kako bi i dalje bile uvrštene u indeks.

Coca‑Cola Hellenic je iz godine u godinu poboljšavala svoj ukupni rezultat te je napredovala sa 72 % na 77 %. U sektoru proizvodnje napitaka, kompanija je dobila najviše ocjene za djelatnost kojom se bavi u kategorijama Politika zaštite okoliša/sistemi upravljanja (100 %), Ambalaža (100 %), Upravljanje odnosima sa klijentima (99 %), Izvještavanje o zaštiti okoliša (97 %), Izvještavanje o društvenim pitanjima (93 %), Radne prakse (88 %), Zdravlje i ishrana (84 %), Društvena odgovornost (76 %) i Zapošljavanje/zadržavanje nadarenih kadrova (66 %).

Pored zastupljenosti u Dow Jones indeksima održivosti, Coca‑Cola Hellenic je dugogodišnji sudionik Svjetskog sporazuma UN-a. Od 2000. godine kompanija je također stalno uvrštavana i u FTSE4Good indeks zajedno sa preko 200 partnerskih organizacija, na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou, usmjerenih na provođenje ciljeva održivosti.