Coca‑Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo doprinijet će ostvarenju novih ciljeva Coca-Cole HBC, koja je najavila da će do 2020. godine smanjiti potrošnju vode za 30 % a emisiju CO2 za 50 %.
Prema Dow Jonesovim indeksima održivosti (DJSI), Coca‑Cola HBC je drugu godinu zaredom proglašena vodećim svjetskim proizvođačem pića po provođenju principa održivog poslovanja.

Nakon proglašenja vodećom kompanijom među svjetskim proizvođačima pića po provođenju principa održivog poslovanja, Coca‑Cola HBC, najveći proizvođač napitaka kompanije The Coca‑Cola Company, najavljuje nova smanjenja ugljičnog i vodenog otiska.

Coca‑Cola HBC najavljuje da će do 2020. godine smanjiti potrošnju vode za 30 % u odnosu na 2010, a direktna emisija CO2 će, u istom periodu, biti smanjena za 50 %.

Kompanija je u septembru drugi put zaredom proglašena vodećim svjetskim proizvođačem pića po provođenju principa održivog poslovanja prema Dow Jonesovom svjetskom i evropskom indeksu održivosti, što je još jedno priznanje za napore koje ulaže u ovom području.

Coca‑Cola HBC je na osmom mjestu među 100 kompanija uvrštenih u Financial Times Stock Exchange Index (FTSE 100) na osnovu izvještavanja o ugljičnom otisku, a prema ocjeni organizacije Carbon Clear. Pritom je najviše rangirani proizvođač pića.

Maria Anargyrou-Nikolić, generalna direktorica Coca-Cole HBC B-H d.o.o. Sarajevo, tom prilikom je izjavila: „Novi ciljevi su odraz naše uloge pokretača razvoja održivog poslovanja među proizvođačima pića. U Bosni i Hercegovini ćemo ostvarenju ovih ciljeva doprinijeti programima za smanjenje potrošnje energije i vode u našoj punionici u Hadžićima. U Coca-Coli HBC B-H d.o.o. Sarajevo smo u proteklih pet godina potrošnju energije po litru proizvedenog pića smanjili za 18 %, potrošnju vode za 40 %, a ispuštanje CO2 za 13 %. U istom periodu količina generiranog otpada smanjena je za 33 %, a količina recikliranog otpada povećana za gotovo 16 %. Naši dosadašnji rezultati jasno pokazuju našu predanost održivom poslovanju kao i usmjerenost ostvarenju zadanih ciljeva te sam uvjerena da ćemo zadane ciljeve u narednom periodu uspješno ostvariti. Saradnja s našom zajednicom u Bosni i Hercegovini i našim partnerima od ključnog je značaja za naša dosadašnja dostignuća te će imati istu ulogu i u ostvarenju najnovijih ciljeva.”

Primjeri održivog poslovanja Coca-Cole HBC B-H d.o.o. Sarajevo uključuju projekt Čist Vrbas, koji je pokrenut 2011. godine, i na kojem je kompanija, s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, Vladom Japana, 13 općina sliva rijeke Vrbas, Ministarstvom okoliša i turizma Federacije BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kompanijom Ekopak d.o.o. te brojnim organizacijama civilnog društva, radila na  promociji svijesti o značaju zaštite okoliša i vodnih bogatstava u Bosni i Hercegovini te njihovog korištenja kao vrijednog prirodnog resursa za održivi razvoj lokalnih zajednica. U periodu od 2011. do 2014. godine u okviru projekta Čist Vrbas provedene su brojne aktivnosti, uključujući i razvoj pilot-projekta s ciljem uspostavljanja baze podataka geografskog informacionog sistema (GIS) i mapiranja zagađivača u slivu Vrbasa, instalaciju bioprečistača otpadnih voda u Krupi na Vrbasu, uspostavljane nezavisnog laboratorija za praćenje kvaliteta vode u Bugojnu, razvoj dva projekta s ciljem uvođenja postrojenja za recikliranje s kapacitetom za sortiranje otpada u općinama Kotor-Varoš i Donji Vakuf te organizaciju eko-regata na Vrbasu.

Coca‑Cola HBC je osmu godinu zaredom uvrštena u Dow Jonesove indekse održivosti, koji, s obzirom na čvrste kriterije ocjenjivanja i usmjerenosti na najbolje kompanije u pojedinim industrijskim granama, predstavljaju svjetski standard u održivom poslovanju.

Od 2500 kompanija koje pripadaju različitim industrijskim granama, a koje su pozvane na učešće u postupku ocjenjivanja za uvrštenje u Dow Jonesove indekse održivosti, Coca‑Cola HBC našla se na vrhu u kategoriji proizvođača pića s ocjenom 87/100. To je 34 boda više od prosjeka u kategoriji proizvođača pića. Coca‑Cola HBC proglašena je najboljom među proizvođačima pića na osnovu osam kriterija: kodeksa poslovnog ponašanja / usklađenosti / antikorupcionih praksi, praksi zaštite okoliša, postupanja s ambalažom i nabavkom sirovina, ulaganja u ljudske potencijale, praksi u području zdravlja i ishrane, društvenog izvještavanja te privlačenja i zadržavanja talenata.

Najvažniji podaci iz integralnog izvještaja Coca-Cole HBC grupe za 2014. godinu su, između ostalog, sljedeći:

  1. ocjena "A" koju je kompaniji dodijelio CDP (nekadašnji Carbon Disclosure Project);
  2. direktna i indirektna emisija ugljika smanjena je za 7,8 % (1, 2. i 3. kategorija);
  3. 4,3 miliona eura uloženo je u projekte za povećanje energetske efikasnosti;
  4. potrošnja energije smanjena je za 4,3 %;
  5. 5,8 miliona eura uloženo je u projekte za smanjenje potrošnje vode te je ostvarena ušteda od 1,1 milion m3 vode;
  6. potrošnja vode smanjena je za 4,1 %;
  7. 82 % vrijednost indeksa uključenosti zaposlenika u prakse održivog poslovanja (Sustainable Employee Engagement Index).

O Coca‑Cola HBC grupi

Coca‑Cola HBC vodeći je proizvođač napitaka kompanije The Coca‑Cola Company, čija prodaja premašuje dvije milijarde jediničnih pakovanja. Posluje u 28 država i snabdijeva blizu  589 miliona njihovih stanovnika. Coca‑Cola HBC nudi široku paletu gotovih bezalkoholnih pića u kategorijama gaziranih pića, voćnih sokova, vode, sportskih i energetskih napitaka, čajeva i kafe. Veliku pažnju posvećuje promociji održivog razvoja kako bi osigurala budućnost vlastitog poslovanja i doprinijela dobrobiti društva u cjelini. To uključuje ponudu proizvoda koji zadovoljavaju potrebe potrošača, njegovanje otvorene i podsticajne radne okoline i način poslovanja koji doprinosi zaštiti i očuvanju okoliša te društvenom i privrednom razvoju lokalnih zajednica. 
Coca‑Cola HBC najbolje je rangirani proizvođač pića prema Dow Jonesovom svjetskom i evropskom indeksu održivosti, a uvrštena je i u FTSE4Good indeks. 

Dionice Coca-Cole HBC kotiraju u najvišem razredu (eng. premium) londonske berze (LSE: CCH) te na atinskoj berzi (ATHEX: EEE). Više podataka dostupno je na: http://www.coca-colahellenic.com/.

O Dow Jonesovim indeksima održivosti

Dow Jonesovi indeksi održivosti pokrenuti su 1999. kao prvi indeksi za ocjenu održivog poslovanja na svjetskom nivou. Indekse zajednički sastavljaju RobecoSAM i S&P; Dow Jones Indices. Njima se prema privrednim i društvenim kriterijima te kriterijima zaštite okoliša prati kotiranje vodećih svjetskih kompanija na berzi. Indeksi daju uvid u održivost poslovanja ulagačima kojima je taj kriterij važan, a kompanijama koje žele primijeniti najbolju praksu u postupanju po principima održivog poslovanja omogućuju efikasan sistem praćenja rezultata. Nakon ocjene niza općih faktora te faktora svojstvenih određenoj privrednoj grani, u indekse se uvrštava samo 10 % najbolje ocijenjenih predstavnika industrije. Više podataka dostupno je na: http://www.sustainability-indices.com/.