Kompanija Coca‑Cola HBC AG (Coca‑Cola HBC), jedna od najvećih punionica proizvoda kompanije The Coca‑Cola Company, šesti je put zaredom uvrštena u Dow-Jonesove indekse održivosti.

U odnosu na druge kompanije iz industrije pića prva je u Evropi i druga u svijetu kad je o održivom poslovanju riječ.

Generalni direktor Coca-Cole HBC Dimitris Lois tim je povodom izjavio: „Uvrštavanje u Dow-Jonesove indekse održivosti šestu godinu zaredom jasno pokazuje koliko pažnje pridajemo održivom poslovanju. Održivost je sastavni dio naše strategije i ima ključnu ulogu u stvaranju dodatne vrijednosti za sve naše aktere. Činjenica da je naša ocjena ove godine viša nego lani dokaz je naše odlučnosti u nastojanju da uvijek težimo višim standardima izvrsnosti.“

Uvrštavanje u Dow-Jonesove indekse obavlja se na osnovu analize ekonomskog, ekološkog i društvenog učinka 2.500 najvećih svjetskih kompanija (prema tržišnoj kapitalizaciji). Nakon ocjenjivanja niza općih faktora te faktora svojstvenih privrednoj grani kojoj pripadaju, u indekse se uvrštava samo 10 % najbolje ocijenjenih kompanija.

Ukupna ocjena Coca-Cole HBC za 2013. godinu je 81 %, što je 2 % više u odnosu na prošlu godinu. U Dow-Jonesovom evropskom indeksu održivosti, Coca‑Cola HBC je u kategoriji proizvođača pića dobila najviše ocjene u području politike zaštite okoliša / sistema za upravljanje zaštitom okoliša (100 %), društvenog izvještavanja (86 %) te upravljanja lancem nabavke (83 %).

Coca‑Cola HBC neprestano teži ostvarivanju ciljeva u području održivosti što dokazuje pridržavajući se načela UN-ovog Svjetskog sporazuma. Osim toga, od 2000. godine je zadržala svoje mjesto u indeksu FTSE4Good, a o održivosti se brine aktivnom saradnjom s više od 200 aktera na unutardržavnom i međunarodnom nivou.

O Coca‑Cola HBC grupi

Coca‑Cola HBC grupa drugi je po veličini sistem punionica proizvoda kompanije The Coca‑Cola Company čija prodaja premašuje dvije milijarde jediničnih pakiranja godišnje. Posluje u 28 država i snabdijeva više od 581 miliona stanovnika. Nudi širok asortiman gotovih bezalkoholnih pića u kategorijama gaziranih pića, voćnih sokova, vode, sportskih i energetskih pića, čajeva i kafe. Veliku pažnju posvećuje promoviranju održivog razvoja kako bi osigurala budućnost vlastitog poslovanja i dala doprinos dobrobiti društva u cjelini. To uključuje snabdijevanje tržišta proizvodima za koje postoji zanimanje potrošača, njegovanje otvorene i podsticajne radne sredine, način poslovanja koji doprinosi zaštiti i očuvanju okoliša te društvenom i ekonomskom razvoju lokalnih zajednica i država u kojim posluje. Coca‑Cola HBC grupa uvrštena je u Dow-Jonesove indekse održivosti i indekse FTSE4Good. Detaljni podaci o politici prema održivosti i projektima u tom području dostupni su na www.coca-colahellenic.com