Britanska kraljica Elizabeta II u pratnji vojvode od Edinburgha, u petak je posjetila pogone kompanije Coca‑Cola Hellenic u okrugu Antrim - Sjeverna Irska, te je u nedavno otvorenoj punionici službeno otvorila novi Centar za posjetioce.

Kraljicu i vojvodu je dočekao gospodin George David, nosioc ordena Reda Britanskog kraljevstva i predsjednik Coca‑Cola Hellenic grupacije, te ih je poveo u obilazak pogona za proizvodnju, punjenje i skladištenje Coca-Cole za Sjevernu Irsku površine 50 hiljada kvadratnih metara.

Riječ je o ulaganju vrijednom 93 miliona funti. Nova punionica zapošljava oko 600 ljudi, a procjenjuje se da indirektno, u lancu snabdijevanja, podržava zaposlenje još 6.000 kooperanata. Ovaj savremeni pogon u mogućnosti je proizvoditi 250.000 sanduka napitaka dnevno, a u svom sastavu ima i moderan energetski učinkoviti kogeneracijski pogon, sa kombinovanom toplotom i strujom, čijom primjenom se smanjuje emisija ugljen dioksida (CO2) u proizvodnji za 66%, kao i automatizovani, kompjuterski vođeni sistem skladištenja.

"Posjeta kraljice i vojvode od Edinburgha potvrđuje značaj doprinosa našeg poslovanja cjelokupnom društvu, sa stalnim ulaganjima, kreiranjem novih radnih mjesta i tehničkim inovacijama te ekološkim napretkom i odgovornošću. Ova punionica ujedinjuje to sve". izjavio je George David, predsjednik grupacije Coca‑Cola Hellenic.

Britanska kraljica i vojvoda od Edinburgha su pokazali veliki interes za rad punionice te su zastali na više mjesta kako bi sa zaposlenicima porazgovarili o proizvodnim procesima. Jedan od njih je i automatizovani sistem skladištenja koji skladišti dvostruko više zaliha robe nego obično skladište i na taj način štedi energiju, smanjuje potrebu za premještanjem robe, a time i emisiju poultanata, i u isto vrijeme kompaniji daje mogućnost pružanja brze i kvalitene usluge.

Goste je zanimao i tvornički kogeneracijski pogon, četvrti od 20 postrojenja koja će se izgraditi širom Coca‑Cola Hellenic grupacije koja obuhvata 28 zemalja. Potpuna realizacija ovog projekta smanjiće emisiju ugljen dioksida (CO2) koja se ispšta u procesu porizvodnje za više od 250.000 tona.