Učešćem u tradicionalnoj biciklističkoj vožnji ulicama Sarajeva, više od 1500 učesnika promoviralo je značaj kretanja za zdravlje, bicikl kao alternativno sredstvo prevoza i ukazalo na potrebu izgradnje biciklističkih staza

Giro di Sarajevo, tradicionalna biciklistička vožnja, u organizaciji Udruženja Giro di Sarajevo i Grada Sarajeva, uz podršku Coca-Cole HBC B-H, okupio je do sada najveći broj učesnika, ljubitelja zdravog i aktivnog životnog stila, i postao najmasovniji događaj ove vrste u našoj zemlji.

“Ovako veliki broj učesnika pokazuje da smo biciklizam u Sarajevu podigli na jedan zavidan nivo. Biciklista je sve više, sve su češći učesnici u saobraćaju i puno se odgovornije ponašaju kao takvi. Nama samo nedostaju staze da bi ovaj grad zaista bio evropski”, rekao je Harun Šmrković, predsjednik Udruženja Giro di Sarajevo.

“Raduje nas što je 1500 biciklista, uz podršku Coca-Cole HBC B-H, vožnjom centralnim gradskim ulicama Sarajeva promoviralo toleranciju među svim učesnicima u saobraćaju i upotrebu bicikla kao ekonomičnog prevoznog sredstva i zdravog načina kretanja. Posebno nas raduje što je broj učesnika ove godine dvostruko veći nego prošle, i što je među biciklistima i veliki broj zaposlenika naše kompanije”, rekla je Alma Šahbaz, rukovoditeljica komunikacija i odnosa sa zajednicom Coca‑Cola HBC B-H.

Okupljanje i registracija učesnika Giro di Sarajevo počela je u 15 h na Dobrinji, ispred škole “Skender Kulenović”. Biciklistička kolona je krenula u 17 h, uputivši se glavnom sarajevskom saobraćajnicom prema Vijećnici, a potom do odredišta na Vilsonovom šetalištu. Biciklistička ruta, duga 16 kilometara, bila je zatvorena za automobilski saobraćaj a cijelom su je dužinom osiguravali pripadnici MUP Kantona Sarajevo.

Sa željom da osnaže aktivnosti na promociji značaja kretanja i brige za zdravlje, Coca‑Cola HBC B-H i Udruženje Giro di Sarajevo su, uz posebnu silikonsku narukvicu, za sve učesnike osigurali i osvježenje – po bocu Olimpije na startu i energetskog napitka Burn na cilju, a za one najsretnije i vrijedne poklone petnaest biciklističkih kaciga i tri bicikla. Pokloni su podijeljeni nasumičnim izvlačenjem registarskih brojeva na DJ zabavi koje je uslijedila po završetku vožnje.