Učesnici "Sarajevo polumaratona" i "Securitas Fun Run" utrkama glavnim ulicama Sarajeva obilježili Evropski dan bez automobila

U organizaciji udruženja "Marathon" Sarajevo, jučer je u Sarajevu održan šesti "Sarajevo polumaraton" u okviru kojeg je prvi put organizovana i utrka od četiri kilometra "Securitas Fun Run". Jedan od najmasovnijih sportskih događaja u Bosni i Hercegovini ove godine je okupio rekordan broj učesnika, 796 takmičara i takmičarki iz više od 20 zemalja. "Sarajevo polumaraton" je i ove godine održan pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i uz podršku Coca-Cole HBC B-H i brojnih partnera. 

Đuro Kodžo i Biljana Cvijanović, oboje iz Bosne i Hercegovine, pobjednici su šestog "Sarajevo polumaratona". Đuro Kodžo, kojem je ovo druga pobjeda na tradicionalnoj utrci, dionicu dužine 21,1 kilometar istrčao je za 1 sat 9 min, dok je Biljana Cvijanović, pobjednica u ženskoj kategoriji, na cilj stigla za 1 sat i 17 minuta. 

''Naš konačni cilj je da Sarajevo promoviramo kao evropsku metropola za ulične trke i da dosegnemo brojku od 5.000 učesnika. Stoga smo jako zadovoljni ovogodišnjim odzivom na obje trke. To nam daje dodatni motiv i nadu da ćemo cilj uskoro i ispuniti. Naravno, zahvaljujući i partnerima polumaratona jer bi bez njih ovo bilo neostvarivo", rekao je Erol Mujanović, izvršni direktor Udruženja "Marathon" Sarajevo. 

''Drago mi je što se Sarajevo polumaraton razvija i svake godine dovodi u naš grad sve veći broj ljudi. Nakon brojnih manifestacija koje se u Sarajevu organiziraju u toku ljeta, Polumaraton nastavlja tu dinamiku dešavanja'', rekao je Miroslav Živanović, dogradonačelnik Sarajeva.

''Partnerstvo na organizaciji 'Sarajevo polumaratona' posvećeno je promociji aktivnog i zdravog životnog stila. Vidimo ga kao značajan doprinos kvalitetu života naše zajednice i odličan primjer saradnje privatnog i javnog sektora na osmišljavanju i realizaciji društveno odgovornih projekata'', naglasila je Alma Šahbaz, rukovoditeljica komunikacija i odnosa sa zajednicom Coca-Cole HBC B-H. 

Organizacijom ovogodišnjeg polumaratona nastavlja se šestogodišnja saradnja udruženja ''Marathon'' Sarajevo, Grada Sarajeva, Coca-Cole HBC B-H i brojnih partnera projekta na ostvarenju vizije ''Sarajevo – grad maratona'' i saradnje na podizanju nivoa svijesti o značaju zaštite okoliša.

S ciljem promoviranja trčanja i zdravog životnog stila te pripreme učesnika za sljedeći polumaraton, početkom 2013. godine, u okviru projekta, počinje sa radom i škola trčanja. Škola je namijenjena početnicima i svima onima koji, uz nadzor stručnjaka, žele poboljšati svoju fizičku kondiciju i usavršiti tehnike trčanja.