Učesnici šeste revijalne biciklističke vožnje Giro di Sarajevo promocijom bicikla kao alternativnog sredstva prevoza obilježili su Međunarodni dan bez automobila. Biciklisti su ukazali na značaj kretanja za zdravlje te na potrebu izgradnje biciklističkih staza.

Udruženje Giro di Sarajevo, Gradska uprava Sarajeva i Coca‑Cola HBC B-H Sarajevo svoju uspješnu saradnju na promociji aktivnog životnog stila nastavili su organizacijom do sada najmasovnije biciklističke manifestacije u Bosni i Hercegovini.

Okupljanje i registracija više od 1500 učesnika 6. Giro di Sarajevo počela je u 15 h na Dobrinji, ispred osnovne škole “Skender Kulenović”. Biciklistička kolona je krenula u 17 h, uputivši se glavnom sarajevskom saobraćajnicom prema Vijećnici, a potom ka odredištu na Vilsonovom šetalištu.

“Raduje nas što je ovako veliki broj biciklista, uz podršku Coca-Cole HBC B-H Sarajevo, vožnjom centralnim gradskim ulicama Sarajeva, promovirao upotrebu bicikla kao ekonomičnog prevoznog sredstva i zdravog načina kretanja. Posebno nas raduje što broj biciklista raste iz godine u godinu, i što je među učesnicima 6. Giro di Sarajevo i 18 zaposlenika naše kompanije”, istakla je Alma Šahbaz, rukovoditeljica komunikacija i odnosa sa zajednicom Coca‑Cola HBC B-H Sarajevo.

Biciklistička ruta, duga 16 kilometara, bila je zatvorena za automobilski saobraćaj a cijelom su je dužinom osiguravali pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Zadovoljstvo uspjehom 6. biciklističkog događaja Giro di Sarajevo izrazila je i Branka Turkić, glasnogovornica Udruženja Giro di Sarajevo: "Sve je prošlo u najboljem redu, bez ijednog incidenta. Registrovano je 1500 učesnika, a veliki broj biciklista nam se pridružio nešto kasnije, tako da smo ponovili prošlogodišnji uspjeh i na ishodištu imali više od 2000 učesnika. Na DJ-zabavi, koja je uslijedila po završetku vožnje, podijelili smo vrijedne poklone i dobro se zabavili.”

Ovogodišnja vožnja je, pored velikog broja učesnika, privukla i veliku pažnju građana Sarajeva i medija.

“Biciklista je sve više, sve su češći učesnici u saobraćaju i puno se odgovornije ponašaju kao takvi. Nama samo nedostaju staze”, zaključio je Harun Šmrković, predsjednik Udruženja Giro di Sarajevo.