Zdravlje

Promovišemo zdravlje i zdrave živorne navike jer smatramo da su te teme važne i za naše poslovanje i za zajednice u kojima poslujemo.

Smatramo da su zdravi i sigurni proizvodi ono na čemu se zasniva naš ekonomski, ekološki i društveni utjecaj, povjerenje zajednice i zadovoljstvo potrošača.

Proizvodi i sastojci

U cilju nam je tržištu ponuditi novitete, a to se odnosi, između ostalog, i na ponudu pića bez kalorija i smanjenje udjela šećera u našim proizvodima. Osim toga, promovišemo aktivne životne stilove i davanje jasnih podataka na proizvodima. To dokazuje sve veći broj projekata koji se odnose na zdravlje i fizičku dobrobit i direktno uključuju građane.

Obrazujući potrošače pomažemo im u donošenju informisanih odluka o tome koje su prehrambene namirnice i pića najprimjereniji s obzirom na njihove potrebe.

Naprimjer, 250 ml Coca-Cole ne sadržava više kalorija ili šećera od iste količine soka od narandže, a količina šećera manja je nego u 250 ml soka od jabuke. Građanima pomažemo u donošenju informisanih odluka pružajući im uvid u smjernice za preporučeni dnevni unos (nalaze se na proizvodima i pokazuju da 250 ml Coca-Cole sadržava 29% preporučenog unosa šećera za odraslu osobu). Osim toga, potrošači imaju mogućnost da odaberu piće s manje kalorija ili bez kalorija.

Slijedite poveznice u nastavku za više informacija o sastojcima naših proizvoda i načinu na koji pristupamo zdravlju građana.

Uravnoteženost, raznolikost i umjerenost ključne su za dobru prehranu i zdrave prehrambene navike. Stoga vjerujemo da sve namirnice i pića mogu biti zastupljeni u režimu promišljene, uravnotežene prehrane uz redovnu fizičku aktivnost.

Hidratacija

Unos odgovarajuće količine tekućine ključan je za našu fizičku i mentalnu dobrobit.

Voda u prosjeku čini 60–65% naše ukupne tjelesne težine. Čak i bez vježbe naše tijelo izgubi 2–3 litra vode tokom jednog dana. Ako je ne nadomjestimo, može doći do dehidratacije, koja nerijetko prouzrokuje glavobolje, umor, slabu koncentraciju i manjak energije.

Hidratacija je posebno važna prije i nakon vježbe te pri visokim temperaturama zraka. Također je važno unijeti tekućinu u tijelo prije nego što ožednimo jer žeđ je znak da je dehidratacija već nastupila.

Sva bezalkoholna pića omogućuju nam hidrataciju. Voda ima važnu ulogu u regulisanju tjelesnih funkcija. Potiče kretanje hormona, hranjivih tvari i kisika te tako reguliše tjelesnu temperaturu i učestvuje u izbacivanju otpadnih tvari i toksina.

Istraživanja pokazuju da ćemo u tijelo unositi više tekućine što više raznovrsnih pića konzumiramo. Time tijelu garantujemo optimalnu hidrataciju.

Promovisanje aktivnih životnih stilova

Preuzeli smo vodeću ulogu u promovisanju zdravijih, održivijih načina življenja među potrošačima i brinemo se o tome da naši proizvodi imaju svoje mjesto u zdravom, aktivnom načinu života, koji podrazumijeva promišljenu i uravnoteženu prehranu i redovnu fizičku aktivnost.

Usto potičemo i naše zaposlenike da vode zdrav i aktivan život. To ne ostaje samo na riječima. Radnicima osiguravamo članstvo u centrima za vježbu, redovne sistematske preglede i mogućnost učestvovanja u različitim aktivnostima u čijem su centru sport i zdrav život, bez obzira na to je li riječ o projektima kompanije ili drugih organizatora. Preuzeli smo vodeću ulogu u promovisanju zdravijih, održivijih načina življenja među potrošačima i brinemo se o tome da naši proizvodi imaju svoje mjesto u zdravom, aktivnom načinu života koji podrazumijeva promišljenu i uravnoteženu prehranu i redovnu fizičku aktivnost.

Preuzeli smo niz obaveza koje podrazumijevaju podršku građanima u svim krajevima svijeta u postizanju zdravog, uravnoteženog načina života. The Coca‑Cola Company je 2013. godine izdala javno saopćenje o svojim ciljevima, a sve članice Coca-Colinog sistema predano rade na tome da svi ciljevi budu ostvareni do 2020. godine.