Podaci o prehrambenim vrijednostima

Smatramo da prehrambene vrijednosti proizvoda moraju biti jasno prikazane na prednjoj strani ambalaže svih proizvoda.

Uravnoteženost i umjerenost ključne su za zdravu prehranu. Cilj nam je građanima pružiti sve potrebne podatke kako bi mogli odabrati proizvod koji odgovara aktivnom i zdravom načinu života.

Kao rezultat obaveze koju su proizvođači pića na vlastitu inicijativu preuzeli 2007. godine, na svim našim proizvodima na evropskom tržištu istaknute su smjernice za preporučeni dnevni unos (GDA), zahvaljujući kojima potrošači znaju udjel svakoga pojedinog proizvoda u preporučenom dnevnom unosu energije (kalorija) i šećera.

U 2009. bili smo prvi proizvođač pića koji je na prednjoj strani svojih proizvoda otisnuo podatke o energetskim vrijednostima (izražene u kalorijama i kilokalorijama, odnosno kilodžulima). Obavezali smo se da to učinimo za gotovo sve proizvode do kraja 2011. godine. U 2012. bili smo jedna od 12 kompanija koje su potpisale novu Uredbu Evropskog parlamenta i Vijeća o informisanju potrošača o hrani te se dobrovoljno obavezali da ćemo na proizvodima istaknuti smjernice za preporučeni dnevni unos.

Podaci o prehrambenim vrijednostima pomažu potrošačima u donošenju odluka o proizvodima koji odgovaraju njihovim potrebama. Na prednjoj strani svih naših proizvoda prikazani su podaci o kalorijskoj vrijednosti i količini šećera, masti, zasićenih masti i soli, i to kao apsolutne vrijednosti te kao procent preporučenog dnevnog unosa. Navedena je vrijednost koju sadržava jedna porcija te njen udjel u zdravoj prehrani. Taj podatak potrošačima pruža uvid u to koliko energije (kalorija) i šećera unose u organizam nekim pićem u odnosu na preporučeni dnevni unos. Na taj način mogu lakše nadzirati tjelesnu težinu.

Osim toga, proizvodi s manje kalorija i oni bez kalorija na poseban su način označeni na svojoj prednjoj strani kako bi ih potrošači lakše prepoznali.

Naš partner The Coca‑Cola Company također se obavezao da će potrošačima davati precizne, relevantne i razumljive podatke o prehrambenim vrijednostima proizvoda koje proizvodimo i distribuiramo.

U martu 2017. godine The Coca‑Cola Company se s još šest vodećih proizvođača hrane i pića zauzela za uvođenje standardiziranog načina označavanja prehrambene vrijednosti pomoću različitih boja, kao što se to radi u Velikoj Britaniji i Irskoj, te je u potpunosti u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije. Ta inicijativa je revolucionarni pomak u nastojanju da se na nivou prehrambene industrije postigne dogovor o načinu označavanja proizvoda. Osim toga, ona odražava i naš cilj da zadovoljimo želje potrošača te našu obavezu promovisanja zdravije prehrane i uravnoteženog načina života.